Warsztaty kulinarne „Kopiec pietruszki”
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na ostatnie zajęcia z cyklu spotkań z babcią Janiną Olszowy, która uczy jak można przyrządzić warzywa korzeniowe.
Mistrzyni kuchni regionalnej uczy chętnych przygotowywania przeróżnych potraw, w których za smak i aromat odpowiada głównie pietruszka, marchew, seler, buraki, rzepa i topinambur. Dawniej warzywa korzeniowe przechowywano w ziemnych kopcach, dlatego hasło, pod którym odbywają się warsztaty nasuwa się samo: „Kopiec pietruszki”.
Zajęcia w sobotę, 26 stycznia br. odbędą się w godz. 11.00-14.00. Zostana przygotowane potrawy:
I danie: barszcz ukraiński z żeberkami
II danie: brukiew zapiekana w śmietanie
deser: pączki z marchewką
Zapisy: tel.: 17 227 12 96 lub e-mail: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl