Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Wśród nich Naftaya i Bosko

Opublikowano: 2018-07-06 22:07:16, przez: admin, w kategorii: Biznes

KROSNO, PRZEMYŚL. Od piątku 6 do niedzieli 8 lipca odbędzie się Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Wydarzenie ma na celu promocję polskiej kuchni opartej na najwyższej jakości składnikach i tworzonej przez ambasadorów smaków – szefów kuchni.

Fot. Noc Restauracji

Fot. Noc Restauracji

 

Do imprezy zakwalifikowane zostały 43 restauracje z 12 regionów kraju. Biorą w niej udział doświadczeni i ambitni szefowie kuchni na czele z Karolem Okrasą z warszawskiej restauracji Platter. Na Podkarpaciu są to Naftaya z Hotelu Nafta i Bosko.

 

Każda z restauracji przygotowała menu degustacyjne składające się z 3 do 5 dań, stanowiących autorską wypowiedź szefa kuchni. Wspólnie mają stworzyć modę na lokalne smaki najwyższej klasy. W swoich założeniach impreza ma podkreślić rosnący poziom polskiej gastronomii poczynając od produktu kończąc na gotowych daniach.

 

Zdaniem ekspertów polska oferta gastronomiczna dogania już tę europejską i światową. Prezes Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej Erik Wolf wskazuje na Polską jako na jeden z szybciej rozwijających się krajów w dziedzinie turystyki kulinarnej.

 

- Chcemy, by nasza impreza przekonała Polaków, że rodzima kuchnia jest najlepszym wyborem z uwagi na świeżość i wysoką jakość produktów - mówi Hubert Gonera, organizator wydarzania. Jeśli dodamy do tego kunszt szefów kuchni, nasze produkty stają się podstawą budowania wyjątkowych smaków, które nigdzie tak dobrze nie będą smakowały jak w Polsce.

 

Receptą na najwyższą jakość gastronomii jest uszanowanie lokalności i wzmacnianie tożsamości kulinarnej – to jest celem zarówno organizatorów, jak i wszystkich zaangażowanych w projekt.

Partnerami imprezy jest miasto Gdańsk, producent sera Bursztyn, wytwórca jakościowych wędlin Masarnia Dreszler oraz oferująca oleje smakowe Manufaktura Łagowski.

 

Informacje o lokalach i menu znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl oraz fanpage www.facebook.com/NocRestauracji.

 

Restauracja Bosko - Przemyśl (ul. Władycze 1)

AMUSE-BOUCHE

proziak / wędzona słonina / sól morska / olej pomidorowy

CENA: 12 zł

 

PRZYSTAWKA

śledź / kiszony dereń / grzanka / czarnuszka / konfitura cebulowa / majonez pietruszkowy / olej porowy

CENA: 17 zł

 

DANIE GŁÓWNE I

chłodnik z polskich malinówek / jajko przepiórcze / szynka dojrzewająca / olej pieprzowy

CENA: 13 zł

 

DANIE GŁÓWNE II

pierś z kaczki / polenta z serem Bursztyn / kasza pęczak / burak / czosnek niedźwiedzi / dereń

CENA: 34 zł

 

CENA/CAŁOŚĆ: 76 zł

 

CHEF: Maciej Łabuński

 

Kontakt w celu rezerwacji:

telefon - 574 433 858

 

Restauracja Naftaya - Krosno

AMUSE-BOUCHE

Polskie produkty z lokalnymi proziakami - ser Bursztyn / wędliny z Masarni Dreszler / olej z Manufaktury Łagowski

 

DANIE I

Ravioli z kozim serem - mąka z lokalnego młyna / sery kozie - Przedbieszczady w Dolinie Wisłoka gospodarstwo Ekoagroturystyczne

 

DANIE II

Krem z kiszonej kapusty z dojrzewającą wędliną z ziemniakami z ogniska - wędliny wysoko dojrzewające z Zakładów Mięsnych "Jasiołka" Dukla

 

DANIE III

Kotleciki jagnięce z krupniokiem, karmelizowanymi burakami na pietruszkowym musie, ziemniaki z ogniska - mięso jagnięce - "Połonina - Lesko", warzywa - Andrzej Urbanek - Gospodarstwo rolne

 

DANIE IV

Strudel jabłkowy z lodami - owoce - Andrzej Urbanek - Gospodarstwo rolne

CENA: 99 zł

 

CHEF: Łukasz Karnasiewicz

 

Kontakt w celu rezerwacji:

telefon - 13 436 62 12

email - rezerwacje@hotel.nafta.pl

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij