Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Wśród nich Naftaya i Bosko
KROSNO, PRZEMYŚL. Od piątku 6 do niedzieli 8 lipca odbędzie się Noc Restauracji 2018 – Smaki Polski. Wydarzenie ma na celu promocję polskiej kuchni opartej na najwyższej jakości składnikach i tworzonej przez ambasadorów smaków – szefów kuchni.
Fot. Noc Restauracji
Do imprezy zakwalifikowane zostały 43 restauracje z 12 regionów kraju. Biorą w niej udział doświadczeni i ambitni szefowie kuchni na czele z Karolem Okrasą z warszawskiej restauracji Platter. Na Podkarpaciu są to Naftaya z Hotelu Nafta i Bosko.
Każda z restauracji przygotowała menu degustacyjne składające się z 3 do 5 dań, stanowiących autorską wypowiedź szefa kuchni. Wspólnie mają stworzyć modę na lokalne smaki najwyższej klasy. W swoich założeniach impreza ma podkreślić rosnący poziom polskiej gastronomii poczynając od produktu kończąc na gotowych daniach.
Zdaniem ekspertów polska oferta gastronomiczna dogania już tę europejską i światową. Prezes Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej Erik Wolf wskazuje na Polską jako na jeden z szybciej rozwijających się krajów w dziedzinie turystyki kulinarnej.
- Chcemy, by nasza impreza przekonała Polaków, że rodzima kuchnia jest najlepszym wyborem z uwagi na świeżość i wysoką jakość produktów - mówi Hubert Gonera, organizator wydarzania. Jeśli dodamy do tego kunszt szefów kuchni, nasze produkty stają się podstawą budowania wyjątkowych smaków, które nigdzie tak dobrze nie będą smakowały jak w Polsce.
Receptą na najwyższą jakość gastronomii jest uszanowanie lokalności i wzmacnianie tożsamości kulinarnej – to jest celem zarówno organizatorów, jak i wszystkich zaangażowanych w projekt.
Partnerami imprezy jest miasto Gdańsk, producent sera Bursztyn, wytwórca jakościowych wędlin Masarnia Dreszler oraz oferująca oleje smakowe Manufaktura Łagowski.
Informacje o lokalach i menu znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl oraz fanpage www.facebook.com/NocRestauracji.
Restauracja Bosko - Przemyśl (ul. Władycze 1)
AMUSE-BOUCHE
proziak / wędzona słonina / sól morska / olej pomidorowy
CENA: 12 zł
PRZYSTAWKA
śledź / kiszony dereń / grzanka / czarnuszka / konfitura cebulowa / majonez pietruszkowy / olej porowy
CENA: 17 zł
DANIE GŁÓWNE I
chłodnik z polskich malinówek / jajko przepiórcze / szynka dojrzewająca / olej pieprzowy
CENA: 13 zł
DANIE GŁÓWNE II
pierś z kaczki / polenta z serem Bursztyn / kasza pęczak / burak / czosnek niedźwiedzi / dereń
CENA: 34 zł
CENA/CAŁOŚĆ: 76 zł
CHEF: Maciej Łabuński
Kontakt w celu rezerwacji:
telefon - 574 433 858
Restauracja Naftaya - Krosno
AMUSE-BOUCHE
Polskie produkty z lokalnymi proziakami - ser Bursztyn / wędliny z Masarni Dreszler / olej z Manufaktury Łagowski
DANIE I
Ravioli z kozim serem - mąka z lokalnego młyna / sery kozie - Przedbieszczady w Dolinie Wisłoka gospodarstwo Ekoagroturystyczne
DANIE II
Krem z kiszonej kapusty z dojrzewającą wędliną z ziemniakami z ogniska - wędliny wysoko dojrzewające z Zakładów Mięsnych "Jasiołka" Dukla
DANIE III
Kotleciki jagnięce z krupniokiem, karmelizowanymi burakami na pietruszkowym musie, ziemniaki z ogniska - mięso jagnięce - "Połonina - Lesko", warzywa - Andrzej Urbanek - Gospodarstwo rolne
DANIE IV
Strudel jabłkowy z lodami - owoce - Andrzej Urbanek - Gospodarstwo rolne
CENA: 99 zł
CHEF: Łukasz Karnasiewicz
Kontakt w celu rezerwacji:
telefon - 13 436 62 12
email - rezerwacje@hotel.nafta.pl