Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Festiwal „Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu

Opublikowano: 2012-05-16 17:17:21, przez: admin, w kategorii: Biznes

SANDOMIERZ. Druga edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”, odbywać się będzie w Sandomierzu w najbliższy weekend (od 18 do 20 maja). Miasto z wyjątkowym rynkiem i renesansowym ratuszem, średniowiecznym zamkiem czy Bramą Opatowską, ma gościć najlepszych producentów sera z całej Polski i wielu gości z zagranicy.

Fot. www.czasdobregosera.pl

Fot. www.czasdobregosera.pl

Profesjonalne sympozjum i warsztaty degustacyjne pod okiem guru światowych serów, Will’a Studd’a z Australii oraz Giovanniego Roncolato, jednego z najznakomitszych producentów sera we Włoszech. Kwintesencją zaś będzie obecność kilku producentów win, zarówno z Polski, jak i ze słonecznej Portugalii czy Italii.

Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy festiwalu i szefa Slow Food’u w Polsce, większość zaproszonych producentów przedstawi produkty, które trudno zobaczyć w sklepach i których z pewnością nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Gdy zaś chodzi o bardziej spragnionych wiedzy serowarskiej zorganizowaliśmy sympozjum serowarskie oraz profesjonalne laboratoria smaku, w których będziemy próbować najróżniejszych serów w jak najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach z surową gruszką, gorzką czekoladą, piwami niepasteryzowanymi i unikatowymi winami, o których opowiedzą sami producenci.

Największym jednak wyróżnieniem tej edycji festiwalu będzie z pewnością obecność Carlo Petriniego, założyciela i prezydenta Slow Food International. Petrini zrewolucjonizował patrzenie na produkty lokalne i rolników, organizując najbardziej wpływową w gastronomii organizację na świecie, jaką się stał Slow Food w ciągu 30 lat swojej działaności. Spotkanie zaplanowano na niedzielę o godzinie 13.30 na Zamku Sandomierskim.

W planie są także projekcje filmów Giena Mientkiewicza o serowarstwie zagrodowym w Polsce, a także filmów dokumentalnych „Cheese Slices” Willa Studd’a z Australii, który od ponad 15 lat  przemierza cały świat w poszukiwaniu najciekawszych serów.

Dla pasjonatów sera i ich domowych producentów ciekawym może się okazać spotkanie z Marianem Nowakiem - pionierem polskiego serowarstwa, producentem wyśmienitego twarogu, masła i nabiału oraz Markiem Prauzińskim z Emilgrany, który udowodnił, że także w polskiej mleczarni można produkować długo dojrzewające sery z mleka niepasteryzowanego dorównujące włoskiemu "Grana Padano". Poza wspomnianymi, na samych już stoiskach będzie można spotkać in persona blisko 30 serowarów, którzy zaprezentują ponad 100 serów z każdego niemal zakątka Polski. Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros, ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, firma Consonni ze swoimi ciasteczkami i lodami czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi.

 Więcej informacji na: www.czasdobregosera.pl

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij