Pierwszy sklep żywnością tradycyjną
RZESZÓW. W Urzędzie Marszałkowskim otwarto sklep z tradycyjną żywnością z województwa podkarpackiego.
Pierwszym klientem w nowo otwartym sklepiku był marszałek Mirosław karapyta, który kupił ser kozi, fot. Adam Cyło
Punkt Promocji Podkarpackiej Żywności Wysokiej Jakości tak nazywa się sklepik, który otwarto w tym tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim
- Ten budynek idealnie nadaje się do promowania naszej tradycyjnej żywności – mówi Mirosław Karapyta, marszałek województwa podkarpackiego. – Nie brakuje tu interesantów, a także gości z innych części Polski. Dziś na przykład mieliśmy delegację z Pomorza.
Pomysłodawca sklepu, członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar cytując Georga Bernarda Shawa dodał, iż placówka powstała z miłości do jedzenia.
W urzędzie marszałkowskim zapewniają, iż jest to pierwsza taka inicjatywa w Polsce.
W województwie podkarpackim zarejestrowanych zostało w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 104 produkty tradycyjne. W ofercie sklepu znajdzie się około 25 z nich, m.in. kiełbasa z Górna, sery kozie z Mszany Dolnej, podkarpackie miody spadziowe, pasztety, domowe sery, gomółki, ciasta, naturalnie przygotowywane herbaty, suszone owoce, pierogi domowej roboty. Są też produkty posiadające certyfikat ekologiczny.
- Pracę tutaj znajdą niepełnosprawni, trzy osoby – mówi Andrzej Reizer, łańcucki przedsiębiorca, prezes Fundacji Contigo, który prowadzi Zakład Aktywności Zawodowej w Woli Dalszej
ac