Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Sanepid - „Akcja lato” 2017 na Podkarpaciu

Opublikowano: 2017-08-18 19:03:49, przez: admin, w kategorii: Biznes

PODKARPACIE. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Rzeszowie opublikowała kolejny pokontrolny raport cząstkowy.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

W okresie od 31 lipca do 6 sieprnia 2017 r. inspektorzy przeprowadzili na Podkarpaciu 85 kontroli sanitarnych obiektów żywnościowo-żywieniowych.
Skontrolowano: 23 restauracji, 5 barów, 4 stołówki, 20 zakładów małej gastronomii, 3 wytwórnie ciast i lodów, 10 automatów do produkcji lodów, 20 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy, place targowe, domy weselne, środki transportu, punkty gastronomiczne).

W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m. in. niżej wymienione uchybienia:

- środki spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości,

- zły stan techniczny pomieszczeń (zniszczone sufity),

- okna nie zabezpieczone przed dostępem owadów,

- brak zapisów wynikających z systemu HACCP oraz brak  realizacji procedur opartych na 
zasadach systemu HACCP,

- opakowania jednorazowego użytku (do pakowania żywności) niewłaściwie przechowywane, narażone na zanieczyszczenia, \

- brak wody bieżącej zimnej  i ciepłej oraz wyposażenia przy umywalce do mycia rąk,

- personel nie posiada odpowiedniej odzieży roboczej, ochronnej oraz brak szafek odzieżowych

- brak zabezpieczenia pojemników przed wtórnym zanieczyszczeniem,

- brak udokumentowania szkoleń wewnętrznych personelu z zakresu higieny żywności odpowiednio do wykonanej pracy,

- niewłaściwe przechowywanie sprzętu produkcyjnego,

- nieczynne urządzenia chłodnicze,

- brak odprowadzenia wód zużytych (ścieków) do zbiornika bezodpływowego, brak szafki do przechowywania sprzętu sanitarno-porządkowego i środków utrzymania czystości.

W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 7 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 900 zł. Wydano 9 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych. Do Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego nie skierowano wniosku o wymierzenie kary pieniężnej w związku z naruszeniem art. 103 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

 

Więcej o: sanepid, gastronomia

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij