Sanepid - „Akcja lato” 2017 na Podkarpaciu
PODKARPACIE. Państwowa Inspekcja Sanitarna w Rzeszowie opublikowała kolejny pokontrolny raport cząstkowy.
Fot. Pixabay/CC0
W okresie od 31 lipca do 6 sieprnia 2017 r. inspektorzy przeprowadzili na Podkarpaciu 85 kontroli sanitarnych obiektów żywnościowo-żywieniowych.
Skontrolowano: 23 restauracji, 5 barów, 4 stołówki, 20 zakładów małej gastronomii, 3 wytwórnie ciast i lodów, 10 automatów do produkcji lodów, 20 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy, place targowe, domy weselne, środki transportu, punkty gastronomiczne).
W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m. in. niżej wymienione uchybienia:
- środki spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości,
- zły stan techniczny pomieszczeń (zniszczone sufity),
- okna nie zabezpieczone przed dostępem owadów,
- brak zapisów wynikających z systemu HACCP oraz brak realizacji procedur opartych na
zasadach systemu HACCP,
- opakowania jednorazowego użytku (do pakowania żywności) niewłaściwie przechowywane, narażone na zanieczyszczenia, \
- brak wody bieżącej zimnej i ciepłej oraz wyposażenia przy umywalce do mycia rąk,
- personel nie posiada odpowiedniej odzieży roboczej, ochronnej oraz brak szafek odzieżowych
- brak zabezpieczenia pojemników przed wtórnym zanieczyszczeniem,
- brak udokumentowania szkoleń wewnętrznych personelu z zakresu higieny żywności odpowiednio do wykonanej pracy,
- niewłaściwe przechowywanie sprzętu produkcyjnego,
- nieczynne urządzenia chłodnicze,
- brak odprowadzenia wód zużytych (ścieków) do zbiornika bezodpływowego, brak szafki do przechowywania sprzętu sanitarno-porządkowego i środków utrzymania czystości.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 7 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 900 zł. Wydano 9 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych. Do Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego nie skierowano wniosku o wymierzenie kary pieniężnej w związku z naruszeniem art. 103 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.