Promocja tomiku „Wiersze kuchenne” Alicji Ungeheuer-Gołąb
RZESZÓW.
27 kwietnia 2017 r., w Starej Drukarni przy ul. Bożniczej 6 w Rzeszowie, prof. Alicja Ungeheuer-Gołąb promowała swój najnowszy tomik „Wiersze kuchenne”. Wieczór poetycko-kulinarny poprowadził dr Jan Wolski. Spotkaniu towarzyszył wernisaż wystawy jej syna Marcina Gołąba, którego fotografie wzbogaciły zbiór wierszy.
Spotkanie odbyło się w ciekawej konwencji. Pisarka gotowała, częstowała audytorium pysznymi kanapkami, a stoły uginały się od domowych wypieków. Jak sama mówiła – Chciałam coś ugotować. Co ciekawe również tomik poświęciła wszystkim, którzy ją karmili. A wcześniejszy zbiorek poezji to „Kęsy życia”. – Kuchnia jest miejscem, gdzie rozgrywają się dramaty – mówiła autorka.
„Wiersze kuchenne” zostały wydane przez rzeszowskie Stowarzyszenie Literacko-Artystyczne „Fraza”, które wydaje również pismo o tym samym tytule. Zrzesza ono, m.in. młodych pracowników naukowych, poetów, dziennikarzy. W szerokim spektrum problemów, podejmuje kwestie kultury powszechnej oraz zjawiska artystyczne.
Alicja Ungeheuer-Gołąb napisała pierwszy wiersz, gdy miała zaledwie 3 lata. Poezję uznaje za formę, która pozwala dotrzeć do ludzi.
Michalina Kieca
Więcej zdjęć na stronie blogerów: https://fotogratylukasza.blogspot.com/
Fot. Michalina/grupa Fotograty Łukasza