Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Restaurant Week

Rolnicy: nieżyciowe nowe przepisy dotyczące rynków rolnych

Opublikowano: 2017-03-03 11:59:32, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

MACHOWA. Spotkanie producentów rolnych z przedstawicielkami Ministerstwa Rolnictwa i Agencji Rynku Rolnego.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

We wtorek 27 lutego, Karczma Dolina Pstrąga w Machowej gościła uczestników szkolenia, zorganizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie z siedzibą w Pilźnie. Obok członków Stowarzyszenia w spotkaniu uczestniczyła wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ewa Lech, zastępca dyrektora ds. organizacji rynków rolnych Agencji Rynku Rolnego Pani Iwona Senenko oraz Wojewódzcy i Powiatowi lekarze weterynarii z województw Podkarpackiego i Małopolskiego. W charakterze gościa był poseł Jan Warzecha.

Prof. Władysław Migdał z krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego przedstawił wyniki pracy swojego zespołu, obejmujące analizę 4000 badań wędzonych produktów mięsnych przebadanych pod kątem zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (tzw. WWA). Praktycznym wnioskiem badań podjętych przez profesora Migdała stały się wytyczne dla producentów w zakresie metod lepszego i bezpieczniejszego wędzenia dymem naturalnym, warunków jakie spełniać powinno drewno używane w procesie wędzenia czy wreszcie przygotowania i urządzania komór wędzarniczych, ich konserwacji i higieny.

Minister Ewa Lech przedstawiła aktualny stan prawny dotyczący derogacji przepisów UE w zakresie produkcji wyrobów wędzonych tradycyjnymi metodami. Warto wspomnieć, że tocząca się od blisko trzech lat batalia o pozostawienie Polsce możliwości produkcji wędlin w oparciu o wielowiekowe receptury, daje nadzieję na ostateczny sukces naszych starań. Do polskich postulatów przyłączyło się aż dwanaście krajów unijnych i chociaż ciągle nie istnieje możliwość eksportu takich wyrobów, to kiełbasy i szynki z tradycyjnych wędzarni pozostaną w sklepach . Minister Lech omówiła także kwestię występowania na terenie naszego kraju afrykańskiego pomoru świń (ASF). I chociaż województwa małopolskie oraz podkarpackie pozostają wolne od tej choroby, ryzyko rozprzestrzeniania ognisk ASF pozostaje bardzo wysokie.

Sporo emocji oraz ożywionej dyskusji wywołała kwestia wejścia w życie dwóch ustaw istotnie modyfikujących zasady prowadzenia działalności w zakresie przetwórstwa produktów rolnych, w tym oczywiście mięsa. Dyrektor Iwona Senenko przedstawiła szczegółową wykładnię i interpretację przepisów znowelizowanej ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz nowych unormowań zawartych w ustawie o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Zwłaszcza pierwszy z wymienionych aktów normatywnych tworzy szereg dodatkowych i dolegliwych obowiązków administracyjnych, które zdaniem zebranych przedsiębiorców są nieżyciowe, niepotrzebne, kosztowne a co najistotniejsze praktycznie nierealne do wypełnienia. Co więcej nadmierne i ciągle rozbudowywane regulacje prawne, bezpośrednio przekładają się na ograniczanie lub zaprzestawanie działalności rolniczej w mniejszych gospodarstwach, co w wymiarze kraju skutkuje już dzisiaj dramatycznie zmniejszającym się pogłowiem trzody chlewnej. Z uwagi na bardzo liczne uwagi i postulaty zgłaszane przez producentów i przetwórców mięsa oraz rolników, Pan Poseł Warzecha zobowiązał się do złożenia interpelacji poselskiej w tej sprawie.

- Raz jeszcze okazało się jak niezwykle istotne stają się inicjatywy podejmowane przez organizacje pozarządowe – podsumowuje Fryderyk Kapinos, prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie. - Spotkanie machowskie, obok ważnych merytorycznych kwestii poruszonych przez prelegentów, stało się okazją do wymiany poglądów pomiędzy przedstawicielami administracji rządowej oraz przedsiębiorcami i rolnikami południowo-wschodniej Polski. Właśnie te dwa województwa, skupiają największą w kraju liczbę małych i średnich przedsiębiorstw branży mięsnej oraz specyficzny z uwagi na duże rozdrobnienie układ gospodarstw rolnych. To sprzyjało i sprzyja nadal kultywowaniu tradycyjnych sposobów chowu oraz produkcji rolnej.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij