Gęsina na Świetego Marcina 2016
Od 11 listopada (dzień świętego Marcin) do 4 grudnia trwać będzie w tym roku VIII edycja akcji “Gęsina na św. Marcina”, promującej spożycie mięsa gęsiego.
Fot. Pixabay/CC0
Uczestniczące w akcji restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser, bo i z takim użyciem gęsiny się spotkaliśmy). Slow Food Polska w tym roku zaprasza około 100 restauracji z całej Polski w tym wszystkie, które posiadają rekomendację Slow Food Polska.
Podobnie jak w minionych latach, w akcji biorą udział, między innymi, tacy szefowie kuchni i restauracje jak: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Adam Chrząstowski (ED RED), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki – Hotel Stary), Dominik Narloch (Werbena – Hotel Herbarium), Mariusz Siwak (Park Hotel), Witek Iwański (Aruana), Sebastian Krauzowicz (Sfera) czy Bartosz Budnik (Bryza), Jacek Krakowiak (Horyzont-Aquarius), Marian Frankowski (Morellino-Gęboczek), Janusz Fic (Dwór Sieraków), Dawid Łagowski (Pałac Mierzęcin) czy Aleksander Baron (Solec 44).
w województwie podkarpackim są dwa lokale „Osteria Bellanuna”, szef kuchni Patryk Żołnowski, (ul. Moniuszki 4 w Rzeszowie) iWeranda, szef kuchni Andrzej Harla (ul. Jagiellończyka 13/32, Mielec)
Organizatorzy, czylu Slow Food Polska chcą najwięcej uwagi poświęcić gęsi kartuskiej, a każdego z szefów kuchni zachęcają do poszukiwania rodzimych ras gęsi na własnym terenie.
Podobnie jak w roku poprzednim dojrzewa w tankach na Krakowskich Bielanach białe i czerwone Wino Świętomarcińskie z Winnicy Srebrna Góra, które restauracje mają zarezerwowane na wyłączność.
Jak co roku odbędzie się tradycyjny konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura i w zeszłym roku Adrian Gabryszak za “Lody Jabłkowe z Wątróbką Gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej”.