Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

„Karpackie Klimaty 2016” w Krośnie

Opublikowano: 2016-08-16 14:57:07, przez: admin, w kategorii: Kultura

KROSNO. Co jest największym karpackim przysmakiem? Odpowiedź może być trudna, ale częściową podpowiedź można znaleźć podczas słynnej już imprezy „Karpackie Klimaty”.

„Karpackie  Klimaty 2016” w Krośnie

 

Regionalne Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie organizuje w najbliższy weekend 19-21 sierpnia 2016 Kulinarne Klimaty.

Na trzy dni krośnieńska starówka zamieni się w barwny i pachnący jarmark. Artyści regionu karpackiego wystawią swoje obrazy, rzeżby, tkaniny, koronki, bizuterię, ceramikę, stroiki - słowem co tylko z rękodziełem artystycznym kojarzyć można. A o podniebienia gości zadbają producenci smacznej i zdrowej żywności - różnego rodzaju smakołyków - ciast, wędlin, kwaszonek, serów, proziaków i miodu.

Swój folklor, muzykę, rękodzieło artystyczne i smakowitości zaprezentują goście ze Słowacji, Czech, Węgier, Ukrainy i Rumunii. W tym roku ponownie Karpackim Klimatom towarzyszyć będzie Biennale Artystycznej Tkaniny Lnianej „Z krosna do Krosna”. Z kolei coroczny Festiwal Win Węgierskich wzbogacą w tym roku produkcje podkarpackich winiarzy.

Tradycją Klimatów jest już Święto Chleba i wybór Ulubionego Chleba Krośnian. I tutaj znowu nawiązujemy do siedemsetletniej tradycji piekarskiej Krosna. Obok tradycyjnych bochenków, na stołach pojawią się chleby z kaszą gryczaną, kapustą, śliwami, miodem, cieciorką, orkiszem - nie sposób wymienić, bowiem różnorodność smaków jest ogromna.

Nowością będzie Biojarmark prezentujący żywność ekologiczną. W ramach promocji podkarpackiej wołowiny, w sobotę o 13.00 rozpocznie się wielkie pieczenie byka, zakończone degustacją w niedzielne popołudnie. Oprócz zakupów, będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, poznać tajniki lepienia pierogów, pieczenia chleba i tłoczenia soków.

Dla najmłodszych otwarte będą warsztaty rękodzielnicze, gdzie nauczą się robić biżuterię z makaronu, pachnące poduszeczki i motanki.

Kolejne atakcje to:

= Teatr Małe Mi przedstawi opowieść „O Alibabie i czterech rozbójnikach”.

- plenerowa wystawa fotografii Pogranicza pod szyldem Fotoklubu RCKP, z udziałem zaproszonych twórców z Rumunii, Słowacji i Ukrainy.

- zwiedzanie wieży farnej z jednym z największych dzwonów w Polsce – Urbanem oraz z mechanizmem zegarowy, z krośnieńśkiej fabryki zegarów Mięsowicza .

Na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” firma „Ekopierożek” z Krosna organizuje specjalnie dla dzieci warsztaty lepienia pierogów – prowadzone przez dzieci.

Wyroby masarskie zaprezentuje Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli. Będą to kiełbasy suche, półsuche, wędzonki dukielskie, polędwice, salcesony czy „Kiełbasa Pradziada”.

Rodzinna Maziejuków prowadząca Ekologiczne Gospodarstwo „Figa” z Mszany przywiezie prosto z pasterskiej kuchni kozi nabiał: sery wołoskie naturalne i wędzone, twarożek, bryndzę i mleko.

 

 

Więcej o: Krosno, tradycja

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij