Przysmak Ziemi Podkarpackiej 2016
RADOMYŚL WIELKI. Po raz 10. w sobotę (16 lipca) podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim najlepsze wyroby otrzymały tytuł Przysmak Ziemi Podkarpackiej.
Jubileuszowy Podkarpacki Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim uświetniła udana próba bicia rekordu Polski na najdłuższą linię z kiełbasy. Przybrała ona kształt klucza wiolinowego i mierzyła 214 m. Były degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało dziewięć firm wędliniarskich.
Podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza odbywają się konkursy na najlepsze wyroby tradycyjne. Tym najbardziej prestiżowym jest „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Wyboru z około 30 wyrobów dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Maria Ruda z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie (przewodnicząca), prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Jacek Tejchma - etnograf, dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, Elżbieta Leyko - kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR.
- Przedstawione komisji wyroby były naprawdę znakomite i bardzo smaczne. Wszystkie zasługują na specjalne potraktowanie i wyróżnienie. Świadczą też o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych podkarpackich zakładach – stwierdziła profesor Ruda.
,,Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2016 zostały:
- klops pieczony – Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego,
- udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów „Dudek”,
- salceson wołowy – Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli,
- pasztet z żurawiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- kiełbasa wiejska – Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej.
Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza. Uhonorowano też wszystkich wystawców za gościnność. Puchary i dyplomy wędliniarze odebrali z rąk posłanki Krystyny Skowrońskiej, marszałka województwa Władysław Ortyla, radnego wojewódzkiego Jana Tarapaty, starosty Zbigniewa Tymuły, burmistrza Józefa Rybińskiego i wiceburmistrza Stanisława Lonczaka.
- Dzień Wędliniarza przeprowadzamy z myślą o zakładach wędliniarskich bazujących na tradycji, bo wędliniarstwo to chluba naszej gminy i Podkarpacia. Cieszę się, że bardzo szacowne grono, bo z tytułami profesorskimi dokonuje wyboru najlepszych wędlin na Podkarpaciu. W tym roku promocja wedliniarswtwa została okraszona ustanowieniem rekordu Polski, to niewątpliwa atrakcja. Przyciąga ludzi i integruje środowisko producentów wędlin, bo to przecież oni biorą w tym udział – mówi burmistrz Józef Rybiński.
Na imprezie zagrały zespoły Pozytywnie Nakręceni, Verdis, Vice Versa i Maxel.
Podkarpacki Dzień Wędliniarza organizowany jest przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i radomyskie Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotek. Patronat honorowy nad tym prestiżowym wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Patroni medialni: TVP 3 Rzeszów, Radio WAWA, Radio Leliwa, Radio RDN Małopolska, Gazeta Codzienna Nowiny, Tygodnik Regionalny Korso, Fakty Mieleckie, Wieści Regionalne, Goniec Radomyski, gospodarkaPodkarpacka.pl, nowiny24,pl, hej.mielec.pl, czyliwiesz.pl, e-mielec24.pl, promocja.mielec.pl