Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Przysmak Ziemi Podkarpackiej 2016

Opublikowano: 2016-07-20 01:13:27, przez: admin, w kategorii: Biznes

RADOMYŚL WIELKI. Po raz 10. w sobotę (16 lipca) podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim najlepsze wyroby otrzymały tytuł Przysmak Ziemi Podkarpackiej.

Fot. Krzysztof Babiarz Fot. Krzysztof Babiarz Fot. Krzysztof Babiarz Fot. Krzysztof Babiarz
Fot. Krzysztof Babiarz

Fot. Krzysztof Babiarz

 

Jubileuszowy Podkarpacki Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim uświetniła udana próba bicia rekordu Polski na najdłuższą linię z kiełbasy. Przybrała ona kształt klucza wiolinowego i mierzyła 214 m. Były degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało dziewięć firm wędliniarskich.

 

Podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza odbywają się konkursy na najlepsze wyroby tradycyjne. Tym najbardziej prestiżowym jest „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Wyboru z około 30 wyrobów dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Maria Ruda z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie (przewodnicząca), prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Jacek Tejchma - etnograf, dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu, Elżbieta Leyko - kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR.

 

- Przedstawione komisji wyroby były naprawdę znakomite i bardzo smaczne. Wszystkie zasługują na specjalne potraktowanie i wyróżnienie. Świadczą też o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych podkarpackich zakładach – stwierdziła profesor Ruda.

 

,,Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2016 zostały:

- klops pieczony – Andrzej Warias Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Radomyśla Wielkiego,

- udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów „Dudek”,

- salceson wołowy – Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli,

- pasztet z żurawiną – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,

- kiełbasa wiejska – Firma Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej.

 

Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza. Uhonorowano też wszystkich wystawców za gościnność. Puchary i dyplomy wędliniarze odebrali z rąk posłanki Krystyny Skowrońskiej, marszałka województwa Władysław Ortyla, radnego wojewódzkiego Jana Tarapaty, starosty Zbigniewa Tymuły, burmistrza Józefa Rybińskiego i wiceburmistrza Stanisława Lonczaka.

 

- Dzień Wędliniarza przeprowadzamy z myślą o zakładach wędliniarskich bazujących na tradycji, bo wędliniarstwo to chluba naszej gminy i Podkarpacia. Cieszę się, że bardzo szacowne grono, bo z tytułami profesorskimi dokonuje wyboru najlepszych wędlin na Podkarpaciu. W tym roku promocja wedliniarswtwa została okraszona ustanowieniem rekordu Polski, to niewątpliwa atrakcja. Przyciąga ludzi i integruje środowisko producentów wędlin, bo to przecież oni biorą w tym udział – mówi burmistrz Józef Rybiński.

 

Na imprezie zagrały zespoły Pozytywnie Nakręceni, Verdis, Vice Versa i Maxel.

 

Podkarpacki Dzień Wędliniarza organizowany jest przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i radomyskie Samorządowe Centrum Kultury i Bibliotek. Patronat honorowy nad tym prestiżowym wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Patroni medialni: TVP 3 Rzeszów, Radio WAWA, Radio Leliwa, Radio RDN Małopolska, Gazeta Codzienna Nowiny, Tygodnik Regionalny Korso, Fakty Mieleckie, Wieści Regionalne, Goniec Radomyski, gospodarkaPodkarpacka.pl, nowiny24,pl, hej.mielec.pl, czyliwiesz.pl, e-mielec24.pl, promocja.mielec.pl

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij