Smaczne bo podkarpackie 2015
PODKARPACKIE. Najlepsze produkty spożywcze województwa podkarpackiego.
W środę (9 grudnia 2015) w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie zostały wręczone certyfikaty laureatom Programu Certyfikującego Najlepsze Spożywcze Produkty Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2015. Producenci ubiegający się o to miano dla swoich wyrobów musieli spełnić szereg wymogów a same produkty przejść kilka etapów oceny aby znaleźć się na liście najlepszych.
Program Smaczne bo Podkarpackie już na stałe wpisał się w świadomość mieszkańców naszego regionu. Teraz zyskał dodatkowy atut - wszystkie produkty, które zostały docenione przez Kapitułę Programu uzyskały także dodatkowe aprobaty organów zajmujących się kontrolą rynku spożywczego: Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie - instytucji współpracujących z Centrum Promocji Biznesu przy realizacji całego przedsięwzięcia.
Program wskazuje konsumentom na wyroby, które warto wybrać spośród szerokiej oferty, jaka widoczna na sklepowych półkach. Wysoka jakość, walory smakowe i zapachowe, niespotykana receptura to niezaprzeczalne atuty, na jakie zwracamy uwagę podczas codziennych zakupów. Program promując rodzimych wytwórców nie tylko potwierdza, że produkowana na Podkarpaciu żywność jest najwyższej jakości ale także uświadamia, iż sięgając po te produkty wspomagamy podkarpackich producentów żywności, dbamy o miejsca pracy - swoje, rodzin, znajomych i innych współmieszkańców naszego regionu.
Kapituła Programu złożona z ekspertów rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów po zapoznaniu się z przedstawioną przez producentów dokumentacją, wynikami badań wykonanych przez ekspertów : Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie dokonała oceny zgłoszonych produktów przyznając 27 certyfikatów: "Smaczne bo Podkarpackie".
Elementy podlegające ocenie Kapituły:
skład surowcowy, wartość odżywcza zdrowotna, walory organoleptyczne,
technologia produkcji,
wygląd i estetyka produktu i opakowania,
stosowany system kontroli jakości,
zdobyte przez firmę certyfikaty i wyróżnienia, posiadane opinie konsumentów,
wszelkie posiadane dokumenty potwierdzające spełnienie wymogów dopuszczających produkt do obrotu rynkowego - dokumenty normalizujące, wyniki analiz fizykochemicznych, wyniki badań mikrobiologicznych i przechowalniczych, posiadane atesty i certyfikaty dotyczące ocenianego produktu,
materiały reklamowe stosowane przez firmę w promocji zgłaszanego produktu,
inne przedstawione dokumenty i informacje dotyczące danego produktu mogące mieć istotny wpływ na jego ocenę.
Spośród 28 zgłoszonych produktów Kapituła pozytywnie zaopiniowała 27 przyznając im certyfikaty "Smaczne bo Podkarpackie":
Kefir ekologiczny z Jasienicy, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna
Serek fromage ekologiczny z Jasienicy, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna
Pomidory, Gospodarstwo Ogrodnicze Damian Chrzan
Pierogi z serem, Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe "Mateo" Stanisław Cabaj
Pierogi ze szpinakiem, Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe "Mateo" Stanisław Cabaj
Kiełbasa z Widnej, Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Szarek" Andrzej Szarek
Chleb mieszany pytlowy zwykły, Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Leżajsku
Szynka z wiochy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak
Podpłomyk milenijny, Piekarnia "Roztoczyński" Sp. z o. o.
Kiełbasa swojska, Zakład Przetwórstwa Mięsnego "DRĄG' s.c. K. Drąg, B. Knych, E. Kieraś, A. Drąg
Polędwiczki faszerowane, Zakład Przetwórstwa Mięsnego "DRĄG' s.c. K. Drąg, B. Knych, E. Kieraś, A. Drąg
Chleb żytni, Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Ropczycach
Krokiety z kapustą, Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Ropczycach
Wyroby w słojach "Podkarpackie Skarby"
Zakład Mięsny Smak-Górno Sp. z o. o.
Kiełbasa Głogowska
Zakład Mięsny Smak-Górno Sp. z o. o.
Pasztet pieczony
Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa
Salceson wiejski
Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa
Pierogi ruskie
Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa "Kulinarne Pyszności" Irena Cwanek
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa "Kulinarne Pyszności" Irena Cwanek
Chleb okrągły
Zakład Produkcyjno-Handlowy Piekarnia "WM-ka" Witold Węgrzyn
Ciasteczka różne
Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska
Bułki pszenne z ziarnami
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Rymanów
Miód nektarowo-spadziowy leśny
P.P.H.U. "HYPIAK" Miody Podkarpackie Lesław Hypiak
Chleb Racławicki 550g
"Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Mielcu
Woda źródlana Horynianka gazowana i niegazowana
"Uzdrowisko Horyniec" Sp. z o. o.
Kiełbasa wiejska
JASAM Zimna Woda Sp. z o. o.
Olej lniany
OLIMP Anna Wiśniewska
Kapituła w uznaniu za wyjątkowe walory smakowe przyznała nagrodę specjalną dla następujących produktów:
Serek fromage ekologiczny z Jasienicy, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna
Szynka z wiochy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem, Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa "Kulinarne Pyszności" Irena Cwanek