Nowa restauracja Taurusa
RZESZÓW. Dziś ruszył nowy lokal należący do pilzneńskiej firmy Taurus.
Stanisław Jarosz, prezes i założyciel Taurusa. Fot. Adam Cyło
Nowy lokal położony jest w miejscu dawnego “Pod Skrzydłami”, tuż przy granicy z Boguchwałą, przy drodze krajowej nr 9.
Na górze znajdują się miejsca hotelowe. Restauracja organizuje także wesela, konferencje, szkolenia, imprezy okolicznościowe. Tradycyjne potrawy kuchni polskiej, szybka i miła obsługa gwarantowane. Sztandarowym produktem jest golonka podkarpacka z Pilzna
- Tu otwieramy, ale w Rzeszowie przy ul. Targowej musieliśmy zamknąć restaurację - mówi Ferdynand Kapinos, jeden z menedżerów firmy. – W centrum miasta brakowało przede wszystkim miejsc parkingowych.
Taurus posiada 11 barów i 8 sklepów. Zatrudnia ok. 500 osób, a razem z dostawcami i bezpośrednimi podwykonawcami ta liczba rośnie do 700 osób. Do tego dochodzi kilka hoteli i domów weselnych.
- Z mojego doświadczenia wynika, że miejsca pracy w firmie Taurus są stabilne - ocenia Adam Panek, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy z Rzeszowie.
Taurus to także producent wędlin oraz garmażerki. Aż 11 jego wyrobów jest wpisanych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W ofercie posiada także Żywność Ekologiczną.
Dotychczasowy właściciel restauracji Pod “Skrzydłami” czyli przedsiębiorca z Boguchwały Józef Guzek sprzedał lokal pilzneńskiej firmie. A samolot – znak rozpoznawczy - trafił do jednego z muzeów.
ac