Przysmaki Ziemi Podkarpackiej 2015
RADOMYŚL WIELKI.
Gmina Radomyśl Wielki w powiecie mieleckim to zagłębie tradycyjnego wędliniarstwa - działa tam kilkkanaście zakładów. W niedzielę w sobotę po raz dziewiąty został zorganizowany Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Zaprezentowały się zakłady mięsne z całego województwa.
W konkursie "Przysmaki Ziemi Podkarpackiej” nagrodzono kiełbasę wiejską podsuszaną Władysława Giży z Radomyśla Wielkiego, kiełbasę myśliwską z firmy „Juvita” z Dulczy Wielkiej, szynkę swojską pilzneńską z firmy „Taurus” z Pilzna, kiełbasę wiejską Kazimierza Mrozowskiego z Radomyśla Wielkego oraz boczek wiejski Andrzeja Dudka także z Radomyśla Wielkiego.
Były również koncerty zespołów Servoos, 4Ever i Lesioki oraz zabawa taneczna z zespołem Flash. Równocześnie odbywał się piknik firmy Geyer&Hosaja, a w jego ramach konkurs plastyczny, mecz piłkarski, zawody wędkarskie.
Impreza była dofinansowana m.in. w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.