Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015

Opublikowano: 2015-06-14 15:03:28, przez: admin, w kategorii: Biznes

GÓRNO, PODKARPACKIE. Najlepsze produkty tradycyjne z województwa podkarpackiego.

Fot. Krzysztof ZielińskiFot. Krzysztof ZielińskiFot. Krzysztof Zieliński
Fot. Krzysztof Zieliński

Fot. Krzysztof Zieliński

 

Kapituła w składzie prof. Leszek Woźniak (Politechnika Rzeszowska, przewodniczący), Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale), Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego), Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie Pro Carpathia, portal podkarpackiesmaki.pl) oraz Marcin Purgacz, nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych

Kapituła brała pod uwagę sposób prezentacji i estetykę podania, oczywiście smak, dostępność i rozpoznawalnośc produktu, długość wytwarzania i historię produktu orz oraz oryginalność.

Kategoria I „Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny dopuszczony do obrotu” raz kategoria II - „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”

W I kategorii pierwsze miejsce przypadło Masarni Osip z podleżańskich Wierzawic za „polędwiczki wędzone z Wierzeic”. Warto dodać, że Wierzeice to dawna nazwa Wierzawic. II miejsce zdobyła firma Leda Ser z Wólki Krowickiej w powiecie lubaczowskim za ser domowy ziołowy. Trzecie miejsce przypadło firmie Smak Górno za kiełbasę głogowską.

W kategoria II oceniane były głównie produkty przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, choć nie brakło producentów indywidualnych.

Nagrodzone I miejscami produkty to:

- domowe pierniczki dekorowane lukrem, Dorota Szalwa ze Straszęcina (w podkategorii wyroby piekarnicze);

- ser kniazia, Gospodarstwo Rolne Kazimiera Smoleń z Rymanowa Zdroju (Sery i inne produkty mleczne)

- pasztet z królika, Stanisław Warchoł z Przędzela (mięso świeże oraz produkty mięsne)

- ryba duszona z warzywami, Anna Komięga z Koziarni (produkty rybołówstwa w tym ryby)

- śliwki w occie Bronisławy Szczur z Jasionki (podkategoria nasiona i orzechy zboża, warzywa i owoce przetworzone i inne)

- olej lniany, Olimp Anna Wiśniewska z Malawy (podkategoria oleje i tłuszcze)

- miód z mlecza Anna Świniuch z miejscowości Zagorzyce Szkodna (kategoria miody)

- zrazy wołowe z kapustą i kaszą gryczaną KGW Nowa Wieś nr 2 3 Gotowe dania i potrawy

- napój pokrzywowo-miętowy Marii Basary z Klęczanów (podkategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe)

- nalewka cynamonowa maliniak Stowarzyszenie Kultywowania Kultury i Tradycji Ziemi Futomskiej z Futomy (podkategoria inne produkty).

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij