Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015
GÓRNO, PODKARPACKIE. Najlepsze produkty tradycyjne z województwa podkarpackiego.
Kapituła w składzie prof. Leszek Woźniak (Politechnika Rzeszowska, przewodniczący), Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale), Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego), Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie Pro Carpathia, portal podkarpackiesmaki.pl) oraz Marcin Purgacz, nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych
Kapituła brała pod uwagę sposób prezentacji i estetykę podania, oczywiście smak, dostępność i rozpoznawalnośc produktu, długość wytwarzania i historię produktu orz oraz oryginalność.
Kategoria I „Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny dopuszczony do obrotu” raz kategoria II - „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”
W I kategorii pierwsze miejsce przypadło Masarni Osip z podleżańskich Wierzawic za „polędwiczki wędzone z Wierzeic”. Warto dodać, że Wierzeice to dawna nazwa Wierzawic. II miejsce zdobyła firma Leda Ser z Wólki Krowickiej w powiecie lubaczowskim za ser domowy ziołowy. Trzecie miejsce przypadło firmie Smak Górno za kiełbasę głogowską.
W kategoria II oceniane były głównie produkty przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, choć nie brakło producentów indywidualnych.
Nagrodzone I miejscami produkty to:
- domowe pierniczki dekorowane lukrem, Dorota Szalwa ze Straszęcina (w podkategorii wyroby piekarnicze);
- ser kniazia, Gospodarstwo Rolne Kazimiera Smoleń z Rymanowa Zdroju (Sery i inne produkty mleczne)
- pasztet z królika, Stanisław Warchoł z Przędzela (mięso świeże oraz produkty mięsne)
- ryba duszona z warzywami, Anna Komięga z Koziarni (produkty rybołówstwa w tym ryby)
- śliwki w occie Bronisławy Szczur z Jasionki (podkategoria nasiona i orzechy zboża, warzywa i owoce przetworzone i inne)
- olej lniany, Olimp Anna Wiśniewska z Malawy (podkategoria oleje i tłuszcze)
- miód z mlecza Anna Świniuch z miejscowości Zagorzyce Szkodna (kategoria miody)
- zrazy wołowe z kapustą i kaszą gryczaną KGW Nowa Wieś nr 2 3 Gotowe dania i potrawy
- napój pokrzywowo-miętowy Marii Basary z Klęczanów (podkategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe)
- nalewka cynamonowa maliniak Stowarzyszenie Kultywowania Kultury i Tradycji Ziemi Futomskiej z Futomy (podkategoria inne produkty).