Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Czas Dobrego Sera w Sandomierzu

Opublikowano: 2015-06-05 12:30:17, przez: admin, w kategorii: Biznes

SANDOMIERZ. Serowarzy z całej Europy zaprezentują ponad 350 gatunków sera.

Fot. Slow Food

Fot. Slow Food

 

W sobotę i niedzielę (6-7 czerwca 2015) odbędzie się w Sandomierzu impreza "Czas Dobrego Sera - V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka".

 

- Naszym zamysłem jest zgromadzenie w jednym miejscu świetnych producentów sera oraz sporej publiczności, dzięki czemu możliwe jest poznanie niewiarygodnych i różnorodnych smaków, które powstają na bazie mleka. Z jednej strony zależy nam na poprawie jakości serów wytwarzanych w Polsce, z drugiej zaś na budzeniu zainteresowania setkami gatunków sera, które wykraczają daleko bardziej niż polska klasyfikacja na sery biały i żółte - mówi Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera - V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka.

 

W Sandomierzu będzie można spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwjcarii, Belgii i Holandii: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery z naszego podwórka, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka. Podczas festiwalu będzie można spróbować wyrobów kilkunastu polskich serowarów.

 

Obok serów nie zabraknie win. - Swój udział zapowiedziały zarówno sandomierskie winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska oraz winiarze z innych rejonów Polski, a także z Węgier i Gruzji. Do tego zaprezentujemy szeroką ofertę włoskich win rekomendowanych przez Slow Wine - wymienia Szklarek.

 

Na rozłożonych na malowniczych uliczkach sandomierskiej starówki straganach goście znajdą też nalewki Mistrza Hieronima, Longinusa, destylaty owocowe Maurera i świetne przetwory Towarów Niezwykłych i Twojego Ogrodu. Nie zabraknie też lokalnych wyrobów jubilerskich z krzemienia pasiastego – kamienia optymizmu.

 

Laboratoria

W sali myśliwskiej restauracji Ciżemka odbywać się będą Laboratoria Smaku. W tym roku główną rolę grać będą sery włoskie. W sobotę przyjrzymy się oryginalnej mozzarelli i jej mniej znanej kuzynce burracie, porozmawiamy o wpływie bakterii i pleśni na smak serów, połączymy sery z gruzińskimi winami z kvervi, czyli z amfor zakopywanych w ziemi, przedstawimy liczną rodzinę Parmigiano Reggiano. W niedzielę spróbujemy serów na bazie mleka z wysokogórskich pastwisk oraz przeróżnych produktów nabiałowych i serowarskich oraz poznamy sery od Honoraty i Tomasza Strubińskich z Kaszubskiej Kozy.

 

Kolacja

W sobotę w restauracji Ciżemka będzie można wziąć udział w kolacji z menu przygotowanym przez Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki, Kraków), Dariusza Barańskiego (Vitkac, Warszawa) i Dominika Narlocha (ex Hugo Restaurant, Poznań). Na stół trafią m.in. pstrąg z Doliny Będkowskiej na carpaccio z botwinki z Chrzanem Nadwarciańskim, sosem z kiszonych buraków i kwaśną śmietaną, szparagi z szynką macerowaną w serwatce od Pawła Krajmasa z fondue na bazie z Myster Wańczyka oraz białego wina, lody parmigianowe z estragonem oraz redukcją miodu pitnego Czeremszak i łopatka jagnięca z puree ziemniaczano-serowym (Emilgrana), chipsem z boczku z Markowej, cous cous ze świętokrzyskiej kaszy jaglanej i grillowanym radicchio. Do każdego z dań dobrane zostaną znakomite wina i piwa.

 

Konkurs

Zwieńczeniem Czasu Dobrego Sera - V Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka będzie ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy polski ser. Przewodniczącym jury będzie Włoch Pierro Sardo, wielki miłośnik sera i niepodważalny światowej klasy autorytet, gdy chodzi o ocenę serów. W ubiegłym roku najlepszy okazał się długo dojrzewający ser „Stary Giewont” autorstwa Wojciecha Komperdy z bacówki Hala Majerz. Piero Sardo poprowadzi również dwa laboratoria poświęcone włoskim serom miękkim (mozzarella, burrata, ricotta, stracchino, mascarpone) oraz bliskim i dalekim krewnym Parmigiano Reggiano. Sardo kilka lat temu podczas pierwszej edycji Czasu Dobrego Sera podkreślał, że „polscy serowarzy doskonale radzą sobie w kategorii serów świeżych i wędzonych, natomiast sporo jeszcze przed nimi nauki, gdy chodzi o sery długo dojrzewające”. Jednak patrząc na tempo w jakim rozwija się polskie serowarstwo rzemieślnicze, można żywić nadzieję, że i w tej kategorii podczas tegorocznej, jubileuszowej edycji poznamy sery o zniewalającym smaku.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij