Trwają targi Ekogala 2025
JASIONKA.
W Zen.com Expo Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce trwa XIX edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala. To jedno z najważniejszych wydarzeń w regionie promujących żywność tradycyjną i ekologiczną oraz szeroko pojętą edukację prozdrowotną i prośrodowiskową.
W tym roku na odwiedzających czeka ponad 100 wystawców prezentujących certyfikowaną żywność ekologiczną, regionalne przysmaki, miody i produkty pszczelarskie, naturalne przetwory, a także innowacyjne rozwiązania na rzecz zrównoważonego rolnictwa. Podczas pierwszego dnia targów można było uczestniczyć w licznych degustacjach, prezentacjach, warsztatach oraz pokazach kulinarnych.
Od rana w części wystawienniczej trwały degustacje świątecznych wypieków przygotowanych z polskich, w tym ekologicznych produktów, a także pokazy pszczelarskie oraz zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży. Równolegle odbywała się pierwsza część XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym rywalizują szkoły gastronomiczne.
Targi odbywają się w dniach 13–14 grudnia 2025 r., a bogaty w wydarzenia pierwszy dzień przyciągnął rzesze odwiedzających. Wśród gości obecni byli: senator Zdzisław Pupa, poseł Fryderyk Kapinos, a także konsul generalny Gruzji w Krakowie Ioseb Khakhaleishvili, marszałek Władysław Ortyl i wicemarszałek Piotr Pilch oraz prezydent Rzeszowa Konrad Fijołek.
Uroczystego otwarcia EKOGALI dokonał marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl, który podkreślił istotną rolę targów w budowaniu świadomości konsumenckiej oraz we wspieraniu regionalnych producentów.













