Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Targi Ekogala 2015

Opublikowano: 2015-05-28 19:53:45, przez: admin, w kategorii: Biznes

RZESZÓW. Tym razem motywem wiodącym targów są ekologiczne mąka i chleb.

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

 

IX edycja €“ Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala 2015.

Odbędzie się ona w dniach od piątku do niedzieli (29-31 maja 2015) na Hali Podpromie, w Rzeszowie. W Targach weźmie udział 103 wystawców, w tym 12 zagranicznych: z Ukrainy, Węgier, Rumuni, Słowacji, Czech, Grecji i Włoch. W programie między innymi: prezentacje, konkursy gotowania, pokazy wyrobu zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych, pokaz VIP-y gotują, degustacja produktów ekologicznych, gry i zabawy dla dzieci, X Jubileuszowy Europejski Konkurs Kulinarny – czyli zmagania w gotowaniu uczniów szkól gastronomicznych.

 

Zwiedzanie stoisk w godzinach od 10 do 17 (w niedzielę do godz. 14). Na hali w tyych samych godzinach będzie funkcjonowała wyspa, gdzie odbywać się będą prezentacje narzędzi młynarskich i piekarskich oraz pokazy wyrabiania zaczynu i wypieku chleba oraz wyrobów piekarniczych

 

 

29 maja 2015 r. (piątek)

10 - 12 Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Uczymy się szacunku do chleba”

10 - 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat ekologicznych zbóż oraz produktów i ich przemiału – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie pod przygotowaniem Ewy Tobijasz

10.30 – 11 Jak powstaje ekologiczne pieczywo? - Adam Bała – Piekarnia Baszpol w Grzegorzówce, Anna Hadała – Przewodnicząca Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej PIRE

11 – 11.30 Rozstrzygnięcie trzech wojewódzkich konkursów ekologicznych dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci)

11.30 – 12 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

Po zakończeniu seminarium pokazy mielenia zbóż i pieczenia chleba na „Wyspie tematycznej”

12 – 14 Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Żniwa, przemiał zbóż i pieczenie chleba – kiedyś i dziś”

12 – 12.20 Wykład: „Sposoby otrzymywania ziarna zbóż, jego przemiału i wypiekania ekologicznego pieczywa”, Tadeusz Rolnik – producent ekologicznych zbóż

12.20 – 12.40 Wykład: „Wpływ produktów zbożowych na zdrowie człowieka” Tadeusz Rolnik – producent ekologicznych zbóż

12.40 – 13 Pokaz ćwiczeń na stepach i z piłkami w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie pod kierownictwem Agnieszki Worek i Agaty Niedziałek

13 – 13.30 Rozstrzygnięcie wojewódzkich konkursów ekologicznych dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną) 13.30 – 14 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

14 – 15 Pokaz mody odzieży artystycznej z naturalnych tkanin - „Anilorak – wyjątkowa odzież dla wyjątkowej kobiety”

Po zakończeniu seminarium pokazy mielenia zbóż i pieczenia chleba na „Wyspie tematycznej”

 

30 maja 2015 r. (sobota)

 

8 – 16 X Jubileuszowy Europejski Konkurs Kulinarny (konkurs dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu)

11 – 11.30 Oficjalne otwarcie Targów Ekogala 2015- scena (wystąpienia organizatorów i gości)

11.30– 13 Panel przedsiębiorców - antresola (spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych)

12.30 – 13.30 VIP-y gotują - wyspa tematyczna - część I

14 – 15 VIP-y gotują - wyspa tematyczna - część II (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej oraz znanych postaci ze świata sportu)

15.30 – 16 Rozstrzygnięcie X Jubileuszowego Europejskiego Konkursu Kulinarnego - scena (wręczenie nagród)

 

niedziela( 31 maja 2015) 10 - 14

10 – 14 Impreza towarzysząca Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” pn. EkoLekcja – Food Revolution, której celem jest propagowanie żywności ekologicznej oraz zdrowego trybu życia wśród dzieci, młodzieży oraz ich rodziców (w programie pokazy gotowania znanych blogerów kulinarnych oraz uczestników telewizyjnych programów kulinarnych)

12 - 12.15 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów” - scena

14 Zamknięcie Targów

 

Targi można odwiedzić:

Piątek: 10.00-17.00

Sobota: 10.00 -€“ 17.00

Niedziela: 10.00-14.00

Wstęp wolny.

 

Organizatorami tegorocznych Targów są marszałek województwa podkarpackiego, prezydent zeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij