Fasola wrzawska – konkurs na najlepszą recepturę
GORZYCE. Stowarzyszenie Producentów Fasoli Wrzawskiej „Piękny Jaś” oraz Urząd Gminy Gorzyce zapraszają miłośników gotowania do wzięcia udziału w konkursie na najlepszy przepis kulinarny na potrawę z użyciem fasoli wrzawskiej – produktu zarejestrowanego w Unii Europejskiej systemie jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Fot. Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwałe
Konkurs ma zasięg ogólnopolski i mogą w nim wziąć udział wszyscy, którzy lubią gotować i przyrządzać potrawy z użyciem fasoli. Organizatorzy konkursu, chcą, aby miłośnicy gotowania do przygotowywania swoich potraw użyli fasoli wrzawskiej, a przy okazji podzielili się swoimi recepturami.
Najciekawsze i najlepsze przepisy zostaną nagrodzone. Uczestników konkursu, którzy przyślą swoje przepisy oraz zdjęcia wykonanych przez siebie potraw oceni komisja konkursowa. W komisji zasiądą szefowie kuchni, znawcy i popularyzatorzy produktu regionalnego i kuchni regionalnej, a także przedstawiciele organizatora.
- Poprzez organizację konkursu chcemy jeszcze bardziej rozpropagować fasolę wrzawską. Warunki uprawy, mikroklimat – to wszystko wpływa na wyjątkowość fasoli, a przede wszystkim jej walory smakowe – podkreśla Leszek Surdy, wójt Gorzyc. - Dlatego chcemy podzielić się z mieszkańcami kraju i nie tylko naszym produktem i zachęcić wszystkich do przygotowywania potraw z użyciem naszej smacznej i zdrowej fasoli wrzawskiej.
Najciekawsze prace zostaną opublikowane na stronach internetowych organizatorów, ale także znajdą się w książce kucharskiej, którą organizatorzy zamierzają wydać początkiem przyszłego roku.
Na najciekawsze przepisy oraz zdjęcia potraw organizatorzy czekają do końca czerwca br. Prace należy przesyłać pocztą na adres Biura Konkursu – Urzędu Gminy Gorzyce. Regulamin oraz załączniki dostępne na stronie internetowej www.gminagorzyce.pl.
Na zwycięzców organizatorzy przygotowują nagrody rzeczowe.