„Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”
PODKARPACKIE, WARSZAWA. Zbliża się wielki finał warsztatów kulinarnych – znamy już finalistów.
![test Fot. Wojciech Olkuśnik](https://gospodarkapodkarpacka.pl/img/dynamic/large/3631.jpg)
Fot. Wojciech Olkuśnik
Skończyły się regionalne warsztaty, podczas których młodzi kucharze gotowali pod okiem znawców kuchni polskiej, łącząc tradycję z nowoczesnością. Finał odbędzie się w Warszawie – w dniach 15-16 grudnia.
Tegoroczne warsztaty kulinarne, realizowane w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, odbyły się w pięciu województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim, zachodniopomorskim, podlaskim i podkarpackim. Wzięło w nich udział 50 zespołów, składających się z uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.
Każde ze spotkań trwało dwa dni. Uczestnicy zdobywali wiedzę na temat lokalnych produktów oraz systemów jakości żywności w Polsce i w Unii Europejskiej. Punktem kulminacyjnym była część praktyczna, czyli wielkie gotowanie pod czujnym okiem Eugeniusza Mientkiewicza – smakosza i znawcy produktów regionalnych – oraz szefów kuchni lokalnych restauracji.
– Na początku zadaniem każdej grupy było przygotowanie potraw według przepisów prowadzących. Następnie młodzi kucharze mogli poeksperymentować i stworzyć potrawy w oparciu o własne przepisy – mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynatorka projektu. – Serwowane przez nich dania pokazały, jak umiejętnie potrafią łączyć tradycyjne i regionalne produkty, kreując nowoczesną kuchnię polską.
W trakcie warsztatów ogłoszono konkurs kulinarny. Uczestnicy mają przygotować w swojej szkole autorskie przepisy dań z wykorzystaniem produktów regionalnych. Finał konkursu odbędzie się w Warszawie, w dniach 15-16 grudnia br. Wśród finalistów znalazły się dwie z województwa podkarpackiego. Są to Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach oraz Zespół Szkół Technicznych w Lesku),
Podczas konkursu jury będzie oceniać potrawy wedle następujących kryteriów: wykorzystania produktów regionalnych, smaku, pomysłowości oraz sposobu wykonania. Dla uczniów, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca przewidziane są wyjątkowe nagrody rzeczowe. Będą one wręczane podczas kiermaszu produktów regionalnych 16 grudnia br. w restauracji „Forteca”.
Tegoroczne warsztaty dla szkół gastronomicznych odbyły się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, współfinansowanego przez Komisję Europejską. Projekt Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth.
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rayem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej.
kar