Polska największym producentem dyni w Unii Europejskiej
Polska od 2020 r. jest największym producentem dyni w Unii Europejskiej, a udział naszego kraju w całkowitych zbiorach dyni w UE w 2024 r. wyniósł 33%. Oprócz Polski, znaczącymi unijnymi producentami dyni były również: Francja (235 tys. ton, 20% udziału w produkcji UE), Hiszpania (172 tys. ton, 15%), Niemcy (114 tys. ton, 10%) oraz Portugalia (92 tys. ton, 8%). Łącznie to 86% całej unijnej produkcji.
Od 2019 r. na rynku unijnym notowana jest wzrostowa tendencja w produkcji dyni. W 2024 r. zbiory dyni w Unii Europejskiej osiągnęły ponad 1,2 mln ton i były o 9% większe r/r.
Według dostępnych danych Eurostatu w Polsce w latach 2014-2024 areał uprawy dyni zwiększył się z 1,1 tys. ha, do 9,3 tys. ha. Wraz ze wzrostem powierzchni zasiewów dynamicznie zwiększyły się również krajowe zbiory dyni, z 48 tys. ton w 2014 r. do około 400 tys. ton w roku 2022, tj. 8-krotnie, a w 2024 r. zbiory wyniosły 383 tys. ton.
Rosnąca produkcja dyni w Polsce była spowodowana zwiększającym się popytem konsumpcyjnym, a także stosunkową łatwością uprawy, która nie wymaga dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną. Dynie uprawiane w Polsce, w zależności od odmiany, mają przeznaczenie konsumpcyjne oraz dekoracyjne, przy czym w strukturze asortymentowej dominują 2 gatunki – Dynia zwyczajna i Dynia olbrzymia. W 2025 r. w Krajowym Rejestrze Odmian (KR) znajdowało się około 35 odmian tej rośliny.
Dynia może być przeznaczana do bezpośredniego spożycia lub wykorzystywana w przemyśle spożywczym, jako dodatek w piekarnictwie, czy jako surowiec do tłoczenia oleju. Warzywo to może być wykorzystywane także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym oraz jako pasza dla zwierząt. Oprócz niekwestionowanych właściwości kulinarnych dynia jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zwiera dużo białka, błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Oprócz świeżej dyni możemy również kupić pestki dyni oraz olej z pestek dyni – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole.
Eksport dyni z Polski jest niewielki i wynosi 3-4 tys. ton rocznie, co stanowi około 1% krajowej produkcji. W 2024 r. Polska sprzedawała dynie m.in. do: Włoch (25% wolumenu eksportu), Niemiec (20%), na Słowację (15%) i do Czech (10%).
Jednocześnie roczny import dyni do Polski kształtuje się na poziomie 2–3 tys. ton. Importujemy dynie m.in. z Niderlandów, Niemiec i Hiszpanii. .













