II Festiwal Podkarpackich Pierogów
RZESZÓW. W ub. tygodniu w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy odbył się II Festiwal Podkarpackich Pierogów. Organizatorami były ZSG oraz Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego. Wszystko w ramach promocji żywności wysokiej jakości.

Uczniowie podczas przygotowywania pierogów
W udekorowanej akcentami bożonarodzeniowymi sali prezentowane były przez dwuosobowe zespoły konkursowe różne nakrycia stołów wigilijnych a na specjalnym stanowisku zaprezentowano „ Smaki Podkarpacia”.
II Festiwal miał szerszą formułę niż przed rokiem - gdyż obok uczniów ZSG uczestniczyły w nim także dwuosobowe zespoły z dwóch gimnazjów. Ponadto w programie były konkursy na: „Najpiękniejsze nakrycie wigilijnego stołu”, „Smaki Podkarpacia” oraz „Nasze regionalne pierogi”.
Uczniowie rywalizowali w przygotowywaniu różnego rodzaju pierogów, np. ruskich z miętą, po staropolsku, z kapustą, z kapustą i grzybami, z kaszanką, z serem brzoskwiniowym i czekoladą, z twarożkiem i ziołami, z farszem makowym, z kaszą i suszonymi owocami, z serem i boczkiem, jarosławskie.
- Wszystkie przyrządzone potrawy oraz pierogi i stoły wigilijne był wykonane na bardzo wysokim poziomie – podkreśla Ryszard Gonczowski z OT ARR.
Festiwal zakończyło wręczenie wyróżnionym zespołom nagród oraz dyplomów. Dyrektor oddziału ARR Mariusz Kawa wręczył zdobywcom trzech najwyższych miejsc w konkursie „Nasze regionalne pierogi” okolicznościowe statuetki oraz drobne upominki rzeczowe.
ac