Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Operator CNC w JPB Systeme - oferta pracy
Studiuj w Rzeszowie! Wybierz WSPiA!

Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów

Opublikowano: 2011-08-21 21:00:15, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP organizują XI już edycję ogólnopolskiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo-smaki regionów".

Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów

Celem konkursu, podczas którego oceniane będą najlepsze produkty żywnościowe i najlepsze potrawy regionalne, jest przede wszystkim identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Natomiast ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Do rywalizacji na najlepszą potrawę regionalną, przystępować mogą firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich.

Nowe pożyczki unijne w BGK

Organizatorzy powołali dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Ponadto powołana została Kapituła Krajowa, której zadaniem jest przyznanie statuetek “Perła” niektórym produktom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.

Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu “Perła 2011’’.

Wręczona zostanie także – wzorem lat ubiegłych – honorowa nagroda “Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych. Konkurs trwa do 5 września i zakończony zostanie 12 września Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek “Perła 2011” i “Klucza do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie “Smaki Regionów”.

kar

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij