Piknik z Produktem Polskim w Dynowie
POWIAT RZESZOWSKI. W niedzielę (7 sierpnia 2022 r.) na terenie Ośrodka Turystycznego Błękitny San odbył się Piknik Z produktem Polskim, podczas którego rozstrzygnięto I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” w powiecie rzeszowskim.
W konkursie rywalizowało osiem zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały tradycyjne potrawy charakterystyczne dla powiatu rzeszowskiego w województwie podkarpackim. W opinii Komisji, najlepszym daniem, okazała się Świeżonka na podkarpackim proziaku przygotowane przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Trzebownisko. Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Górnie za przygotowanie Pieczei klops z sarniną w sosie borowikowym z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną, zaś trzecie miejsce zajęły panie ze Stowarzyszenia KGW w Zarzeczu za Gołąbki gałgany z sosem pomidorowym.
Nagrody w postaci czeków wręczył zastępca dyrektora KOWR w Rzeszowie Józef Wyskiel. Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez KOWR w wysokości: 1000 zł, 800 zł i 500 zł. Dodatkowe nagrody wręczyli starosta rzeszowski – Józef Jodłowski, zastępca dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Rzeszowie – Aneta Makarska, burmistrz Dynowa – Zygmunt Frańczak, wójt Dynów – Wojciech Piech, wiceprezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie Bogusław Kida.
Organizatorami Pikniku były Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Kultury, Sportu i Rekreacji w Dynowie.