Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju

Nie ma chętnych do rekonstrukcji cmentarza I wojennego w Drohojowie

Opublikowano: 2021-09-27 12:05:16, przez: admin, w kategorii: Region

GMINA ORŁY. Przedsięwzięcie jest dofinansowane z EFRR Program Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020.

Gmina Orły zrekonstruuje cmentarz z I wojny światowej w Drohojowie

 

Gmina Orły zarezerwowała na rekonstrukcję cmentarza w Drohojowie 189 780 zł. Zadanie składało się z trzech części: zagospodarowania terenu cmentarza (98 430 zł), prac konserwatorskich przy zabytkowej kapliczce 37 690 zł) oraz prac konserwatorskich przy cmentarnych krzyżach (53 660 zł).

 

Niestety na ogłoszony przetarg nie wpłynęła żadna oferta. Postępowanie zostało unieważnione.

 

Cmentarz wojenny zlokalizowany w Drohojowie ma powierzchnię 0,0482ha. Wpisany jest do rejestru zabytków wraz z kapliczką z 1918 r. Cmentarz położony jest na niewielkim wzgórzu i w połączeniu z zadrzewieniem tworzy wyraźny akcent w krajobrazie. Charakteryzuje go bardziej rozbudowany plan w stosunku do większości zakładanych w Galicji Środkowej I-wojennych cmentarzy wojskowych. Na cmentarzu w Drohojowie pochowani są żołnierze z armii niemieckiej i rosyjskiej.

 

Cmentarz początkowo założony był na planie trójkąta równoramiennego, którego układ zachował się jedynie szczątkowo. Jego forma zmieniła się prawdopodobnie na skutek przeprowadzanych w pobliżu prac rolniczych oraz ruchów mas ziemnych (szczególnie od strony skarpy). Nie zachowała się również główna aleja, tworząca niegdyś oś symetrii założenia. Pierwotnie alejka rozpoczynała się zlokalizowanym w połowie podstawy trójkąta równoramiennego, wejściem na teren cmentarza, a kończyła się kapliczką stanowiącą główny element kompozycji. Do teraz zachowała się jedynie kapliczka i stelle nagrobne w postaci krzyży. Te ostatnie wraz z mogiłami tworzyły pierwotnie, półkolisty układ, jednak w latach 90. zostały niefortunnie zastąpione betonowymi replikami. Stelle-repliki naśladują formą oryginalne kamienne krzyże, na których odwzorowano inskrypcje z informacjami o poległych żołnierzach.

 

W ramach przedsięwzięcia odtworzony ma zostać pierwotny układu na planie trójkąta równoramiennego, z alejką przebiegającej wzdłuż głównej osi symetrii. Powstaną też ścieżki doprowadzające na teren cmentarza w postaci ramp oraz niezrealizowane nigdy wcześniej ogrodzenie wraz z bramą. Tu projektantom pomogły archiwalne plany z 1917 r. Powstanie parking. Całość kompozycji dopełni roślinność, która podkreśli charakter cmentarza wojskowego (żywopłoty z grabów i cisów, drzewa oraz niskie byliny). Wyremontowana zostanie też zabytkowa kapliczka oraz cmentarne krzyże.

 

Fot. dokumentacja przetargowa

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij