Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Podkarpackie Regionalia w Agrohurcie - zobacz zdjęcia

Opublikowano: 2013-03-23 11:28:25, przez: admin, w kategorii: Biznes

RZESZÓW. Pięćdziesięciu wystawców oferowało przede wszystkim podkarpackie wyroby, nawiązujące do tradycji wielkanocnych.

 

Dziś (sobota, 23 marca) w Podkarpackim Centrum Hurtowym Agrohurt odbyły się II Podkarpackie Regionalia. Impreza promowała żywność wysokiej jakości, produkowaną zwykle według tradycyjnych przepisów.

Wśród wystawców było kilkanaście kół gospodyń wiejskich z całego regionu, oferujących ciasta świąteczne, pierogi, proziaki. KGW sprzedając swoje wyroby pozyskują wkład własny na projekty, które można dofinansować z różnych źródeł.

- Staramy się o różne dotacje - mówi Jan Kujda, sołtys wsi Szkodna, w której działa KGW Szkodnianki. - Np. z programu Leader czy Funduszu Inicjatyw Obywatelskich. Dzieki temu kupujemy patelnie elektryczne, komplety garnków.

Było też dużo stoisk z rękodziełem, m.in. palmy wielkanocne, pisanki, stroiki, zające i baranki. Uwagę przykuwają baranki z masła, które oferowały gospodynie z Zabratówki i z Ulanicy. By je zrobić trzeba miec drewnianą formę.

Były też stoiska producentów wyrobów mięsnych, np. Laskopol, Niem-Pol, Taurus, Smak Górno, Batista. Były też miody i wyroby pszczele. Ciekawostką byly oleje lniany i rzepakowy tłoczone na zimno, które oferowal Tomasz Gwizdak z Soniny. 

- Olej powinien być tłoczony na zimno, bo wtedy nie traci swoich właściwości - mówi Tomasz Gwizdak. - Nasiona mam wlasne, co zapewnia ich jakość.

Nalewki oferowali m.in. państwo Łysikowscy, czy KGW w Soninie

 

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij