Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Rozpoczyna się nabór na szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich z Podkarpacia

Opublikowano: 2020-09-14 12:26:10, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej już po raz drugi zrealizuje szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Nabór potrwa do 21 września br.

Uczestnicy jednego ze szkoleń w roku 2019. Fot. EFRWP

Uczestnicy jednego ze szkoleń w roku 2019. Fot. EFRWP

 

Szkolenia prowadzone przez Fundację EFRWP wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” w tym roku skierowane są do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego.

 

Podczas jednodniowych szkoleń uczestnicy mowa będzie o krajowych i unijnych systemach jakości żywności; istocie krótkich łańcuchów dostaw, dziedzictwie kulinarnym oraz znaczeniu produktów lokalnych i tradycyjnych. Podczas szkoleń uczestnicy poznają również możliwości tworzenia partnerstw z sektorem publicznym, prywatnym i pozarządowym oraz możliwych źródeł finansowania swojej działalności.

 

Udział w szkoleniu jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają natomiast koszt dojazdu na szkolenia.

 

Szkolenia zostały zaplanowane na okres październik – listopad 2020. Jednak jak podkreślają organizatorzy, realizacja każdego spotkania będzie uzależniona od aktualnej sytuacji związanej z pandemią Covid-19.

 

Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie: www.efrwp.pl

 

Drugi etap projektu – warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gastronomicznych

 

Po zakończeniu szkoleń część Kół Gospodyń Wiejskich zostanie zaproszona do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych w szkołach podstawowych oraz szkołach kształcących w kierunkach gastronomicznych w swoich regionach. Warsztaty będą służyć przekazaniu najmłodszym oraz przyszłym adeptom sztuki kulinarnej nie tylko zalet wykorzystywania produktów lokalnych i tradycyjnych w kuchni polskiej, ale także przedstawieniu im tajników i przepisów należących do lokalnego dziedzictwa kulinarnego.

 

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

   

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij