Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Klaster „Podkarpackie Smaki” zarejestrowany

Opublikowano: 2013-01-16 11:52:58, przez: admin, w kategorii: Biznes

PODKARPACKIE. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wraz z kilkunastoma przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego doprowadziło do powstania nowego klastra zrzeszającego wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych.

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

Czytaj też Nazwa „Podkarpackie Smaki” dla Podkarpacia


Celem nowego klastra jest wspomaganie współpracy w zakresie promocji i produkcji żywności opartej na tradycji. Odbywać będzie się to poprzez różne projekty finansowane m.in. przez programy unijne.

Stowarzyszenie „Pro Carpathia od siedmiu lat promuje kulinaria tradycyjne i regionalne.

- Wydaliśmy już do tej pory kilkanaście publikacji, organizowaliśmy wyjazdy studyjne, prowadzimy ciągle aktualizowaną stronę internetową www.podkarpackiesmaki.pl. Wspieramy także największą imprezę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie – wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. – Mamy także za sobą już pierwszy konkurs grantowy na wspomaganie przedsiębiorstw w zakupie np. maszyn i urządzeń do produkcji, czy też organizacji zajmujących się promocją naszego kulinarnego dziedzictwa..

Pomysłów na działanie samego klastra jest wiele, część z nich wdrażano w innych krajach czy nawet w innych regionach kraju.

- Zasadniczym celem jest promowanie żywności tradycyjnej produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest dużo i to zarówno klasycznych, jak np. różnego rodzaju wydawnictwa, akcje informacyjne czy też działania public relations. Sięgniemy także po wspomaganie  samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w tradycyjnych karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem „Podkarpackie Smaki” – dodaje Krzysztof Staszewski. – Prowadzimy także rozmowy na uruchomienie w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym logiem „Podkarpackie Smaki”.

Ważnym elementem będzie także wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów, z których będą oni mogli pozyskiwać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę firm, remonty czy też dostosowywanie działalności do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchamiają dodatkową działalność. Bowiem wśród członków klastra są duże i mocne firmy z branży mięsnej m.in. „Smak Górno” w Górnie, ale i takie które dopiero szukają swojego miejsca na rynku.

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij