Klaster „Podkarpackie Smaki” zarejestrowany
PODKARPACKIE. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wraz z kilkunastoma przedsiębiorstwami i instytucjami z terenu województwa podkarpackiego doprowadziło do powstania nowego klastra zrzeszającego wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych.
Fot. Adam Cyło
Czytaj też Nazwa „Podkarpackie Smaki” dla Podkarpacia
Celem nowego klastra jest wspomaganie współpracy w zakresie promocji i produkcji żywności opartej na tradycji. Odbywać będzie się to poprzez różne projekty finansowane m.in. przez programy unijne.
Stowarzyszenie „Pro Carpathia od siedmiu lat promuje kulinaria tradycyjne i regionalne.
- Wydaliśmy już do tej pory kilkanaście publikacji, organizowaliśmy wyjazdy studyjne, prowadzimy ciągle aktualizowaną stronę internetową www.podkarpackiesmaki.pl. Wspieramy także największą imprezę poświęconą dziedzictwu kulinarnemu „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie – wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. – Mamy także za sobą już pierwszy konkurs grantowy na wspomaganie przedsiębiorstw w zakupie np. maszyn i urządzeń do produkcji, czy też organizacji zajmujących się promocją naszego kulinarnego dziedzictwa..
Pomysłów na działanie samego klastra jest wiele, część z nich wdrażano w innych krajach czy nawet w innych regionach kraju.
- Zasadniczym celem jest promowanie żywności tradycyjnej produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest dużo i to zarówno klasycznych, jak np. różnego rodzaju wydawnictwa, akcje informacyjne czy też działania public relations. Sięgniemy także po wspomaganie samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w tradycyjnych karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem „Podkarpackie Smaki” – dodaje Krzysztof Staszewski. – Prowadzimy także rozmowy na uruchomienie w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym logiem „Podkarpackie Smaki”.
Ważnym elementem będzie także wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów, z których będą oni mogli pozyskiwać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę firm, remonty czy też dostosowywanie działalności do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchamiają dodatkową działalność. Bowiem wśród członków klastra są duże i mocne firmy z branży mięsnej m.in. „Smak Górno” w Górnie, ale i takie które dopiero szukają swojego miejsca na rynku.
ac