Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Mięso i wędliny kupimy od rolnika

Opublikowano: 2019-12-29 21:44:01, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

Rolnicy uzyskają prawo do uboju zwierząt w gospodarstwach. Komisja Europejska zgodziła się na tworzenie małych rzeźni rolniczych w naszym kraju.

Fot. Krzysztof Zieliński

Fot. Krzysztof Zieliński

 

Umożliwienie zabijania zwierząt na miejscu - bez konieczności korzystania z usług dużych ubojni - było jedną z kluczowych obietnic złożonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi środowisku rolniczemu. Rozporządzenie już podpisane, a pierwsze ubojnie mogą pojawić się już w lutym 2020 r.

 

Dotychczas było tak: rolnik, który chciał hodowane zwierzę zabić i przerobić na mięso oraz wędliny, musiał korzystać z usług dużych zakładów. Ministerstwo obiecało jednak zmienić tę sytuację i skopiować na nasz grunt rozwiązania europejskie, które pozwalają na tworzenie małych ubojni przy gospodarstwach rolnych. Jak ustalili dziennikarze „Naszego Dziennika”, odpowiednie rozporządzenie w tej sprawie podpisał już minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Wymogi nie są skomplikowane. Aby mięso można przerabiać na wędliny i sprzedawać konsumentom należy m.in. ukończyć kurs rzeźnika. Dokument określa wymagania weterynaryjne oraz sanitarne dla rzeźni o małej zdolności produkcyjnej znajdującej się na terenie gospodarstwa. W ramach procedury notyfikacji Komisja Europejska przekazała opinię szczegółową do tego projektu rozporządzenia, ale państwa członkowskie UE nie zgłosiły żadnych uwag.

https://naszdziennik.pl/ekonomia-polska-wies/216292,ubojnia-przy-gospodarstwie.htm 

(KZ)

 

l

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij