Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Rynek makaronu w Polsce i w Europie

Opublikowano: 2019-11-04 00:19:02, przez: admin, w kategorii: Biznes

W Polsce, każdy z nas zjada go średnio 5 kg rocznie Mimo, że wartość sprzedaży detalicznej makaronu była w 2018 r. w Polsce prawie ośmiokrotnie niższa niż u europejskiego lidera, czyli Włoch, to rynek ten stale rośnie.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

Przez ostatnie lata rozwijał się w tempie niecałych 2% rocznie osiągając w ubiegłym roku wartość 1130 mln zł.

Statystyczny Polak zjada 5 kg makaronu rocznie z czego 4,5 kg kupionego w sklepie. Jaki lubimy najbardziej? Okazuje się, że wbrew światowym trendom nad Wisłą najpopularniejsza jest krajanka. Globalnie najpopularniejsze jest spaghetti.

Statystyczny mieszkaniec Włoch zjada 26 kg makaronu rocznie. Polakom brakuje jeszcze sporo do tego wyniku, choć popularność makaronowych dań nie słabnie.

- Biorąc pod uwagę rozwój branży HoReCa (hotelarsko-restauracyjno-cateringowej) oraz ciągłą popularność kuchni włoskiej, spodziewamy się, że w najbliższych latach spożycie makaronu w Polsce będzie nieznacznie rosło – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas.

Polski makaron coraz chętniej kupowany za granicą

Co ciekawe, znaczna część makaronu produkowanego w Polsce trafia na eksport, a wielkość ta stale rośnie. Według danych Eurostatu, w 2018 roku za granicę sprzedano blisko 43 tys. t polskiego makaronu. Jest to 1,6 tys. t bądź 4% więcej niż rok wcześniej i niemal dwa razy więcej niż przed dekadą.

Głównym odbiorcą polskiego makaronu jest Ukraina, gdzie w 2018 roku trafiło 7,4 tys. t, tj. 17% eksportowanego makaronu. Jest to spektakularny wynik zważywszy, że jeszcze 10 lat wcześniej Ukraina kupiła niecałe 800 kg makaronu z Polski.

- Warto zauważyć, że stale rośnie sprzedaż polskiego makaronu do krajów spoza Unii Europejskiej i maleje znaczenie krajów członkowskich jako odbiorców tego towaru z Polski. W 2018 roku do krajów Wspólnoty trafiło 67% eksportowanego przez nas makaronu, podczas gdy 10 lat wcześniej  było to ok. 88%  – tłumaczy Marta Skrzypczyk.

W 2018 roku spośród krajów UE najwięcej makaronu z Polski kupiły Wielka Brytania (5,5 tys. t), Niemcy (3,6 tys. t) i Hiszpania (2,9 tys. t).

Importujemy, ale nie tylko z Włoch

Można by się spodziewać, że makaron sprowadzany do Polski trafia do nas tylko z Włoch, ale duży udział mają także inne kraje. Z 80 tys. t makaronu kupionego za granicą 32 tys. t pochodzą z Italii. W pierwszej trójce znalazły się też Niemcy z 24 tys. t oraz Czechy z 13 tys. t.

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij