Najlepszy podkarpacki produkt regionalny i lokalny – potrawy z warzyw i owoców
PODKARPACKIE. Podczas ,,VII Jesiennej Giełdy Ogrodniczej” w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbył się konkurs na „Najlepszy produkt regionalny i lokalny – potrawy z warzyw i owoców”.
Fot. Adam Cyło
W konkursie chodziło o identyfikację oraz promocję produktów i potraw z warzyw i owoców, a także o upowszechnienie wiedzy o ich wartości odżywczej, i zainteresowanie nimi konsumentów.
Wszyscy zwiedzający targi mieli okazję skosztować różnorodnych produktów lokalnych przygotowanych na bazie warzyw i owoców, co było bez wątpienia atracją - zważywszy na pogodę.
Do konkursu dziewięć organizacji z woj. podkarpackiego (stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich) zgłosiło 27 potraw.
Kapituła wyróżniła:
- KGW- Koło Aktywnych Kobiet z Borowej za kapustę faszerowaną
- Koło Gospodyń Wiejskich z Chmielnika za gruszki w syropie
- Koło Gospodyń Wiejskich z Poraża za bigos ze szparagówki
- Koło Gospodyń Wiejskich z Potakówki za zupę jesienną z warzywami
- Koło Gospodyń Wiejskich z Przysietnicy za jabłka pieczone z budyniem
- Koło Gospodyń Wiejskich z Rakszawy - Mościny za kapuśniaczki na kapuście
- Koło Gospodyń Wiejskich z Tarnogóry za placuszki z dyni i ziemniaków
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów za kwas z kiszonej kapusty z grzybami
- Stowarzyszenie Kobiet z Żołyni za kaszę jaglaną z marchwią
ac