Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Pożyczki obrotowe w Podkarpackim Funduszu Rozwoju
Akademia IT Sagitum - zapisz się na bezpłatne szkolenia

Najlepszy podkarpacki produkt regionalny i lokalny – potrawy z warzyw i owoców

Opublikowano: 2012-10-07 19:03:27, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE. Podczas ,,VII Jesiennej Giełdy Ogrodniczej” w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbył się konkurs na „Najlepszy produkt regionalny i lokalny – potrawy z warzyw i owoców”.

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

W konkursie chodziło o identyfikację oraz promocję produktów i potraw z warzyw i owoców, a także o upowszechnienie wiedzy o ich wartości odżywczej, i zainteresowanie nimi konsumentów.

Wszyscy zwiedzający targi mieli okazję skosztować różnorodnych produktów lokalnych przygotowanych na bazie warzyw i owoców, co było bez wątpienia atracją - zważywszy na pogodę.

Do konkursu dziewięć organizacji z woj. podkarpackiego (stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich) zgłosiło 27 potraw.

Kapituła wyróżniła:

- KGW- Koło Aktywnych Kobiet z Borowej za kapustę faszerowaną
- Koło Gospodyń Wiejskich z Chmielnika za gruszki w syropie
- Koło Gospodyń Wiejskich z Poraża za bigos ze szparagówki
- Koło Gospodyń Wiejskich z Potakówki za zupę jesienną z warzywami
- Koło Gospodyń Wiejskich z Przysietnicy za jabłka pieczone z budyniem
- Koło Gospodyń Wiejskich z Rakszawy - Mościny za kapuśniaczki na kapuście
- Koło Gospodyń Wiejskich z Tarnogóry za placuszki z dyni i ziemniaków
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów za kwas z kiszonej kapusty z grzybami
- Stowarzyszenie Kobiet z Żołyni za kaszę jaglaną z marchwią

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij