Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Lista nagrodzonych na Festiwalu Podkarpackich Smaków 2012

Opublikowano: 2012-07-01 18:49:45, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

GÓRNO, POW. RZESZOWSKI. Komisja oceniała prezentowane kulinaria w 10 kategoriach.

Pigwówka Andrzeja Ożoga z Nienawdówki, na co dzień burmistrza Sokołowa, fot. Adam CyłoGomułki, fot. Adam CyłoFot. Adam CyłoKaczka nadziewana Małgorzaty Bazan z Brzezówki, fot. Adam Cyło
Fot. Adam CyłoGołąbki i ich składniki, fot. Adam CyłoPierogi trzech pokoleń, fot. Adam CyłoProziaki, fot. Adam Cyło
Pigwówka Andrzeja Ożoga z Nienawdówki, na co dzień burmistrza Sokołowa, fot. Adam Cyło

Pigwówka Andrzeja Ożoga z Nienawdówki, na co dzień burmistrza Sokołowa, fot. Adam Cyło

1. Kategoria „Najsmaczniejsze sery i inne produkty mleczne”: I miejsce gospodarstwo ekologiczne Zuza za ser kozi dojrzewający w czosnku niedźwiedzim, II miejsce ser biały w zalewie, KGW w Dylągowej; III miejsce ser smażony z kminkierm, KGW Wydrze

2. Kategoria „Najsmaczniejsze mięso świeże oraz produkty mięsne”: I miejsce Zakład Mięsny Smak Górno sp. z o.o. –kiełbasa sucha drobiowa pieczona; II miejsce
Małgorzata Bazan w Brzezówki- kaczka nadziewana; III miejsce KGW z Koziarni - rolada z kurczaka,

3. Kategoria „Najsmaczniejsze produkty rybołówstwa w tym ryby”: I miejsce Stowarzyszenie zawisłocze Pilźniańskie – szczupak w sosie koperkowym; II miejsce Trafunek - galantyna z karpia, III miejsce Staisław Smalisz z Pysznicy - ryba faszerowaną z kurkami;

4. Kategoria „Najsmaczniejsze nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce ( przetworzone i inne): I miejsce Anna Filip z Błędowej Tyczyńskiej za dżem z rabarbarem; II miejsce Maria Bosek z Połomi - posiadło malinowe nadziewane, III miejsce Aneta Uliasz z Miłocina – papryka konserwowa w sosie własnym.

5. Kategoria „Najsmaczniejsze wyroby piekarnicze”: I miejsce Piekarnia Zuza –Bogusława Tupaj za chleb na zakwasie z ziarnami, Danuta Krok z KGW w Połomi za chleb żytni na zakwasie z perzem, III miejsce Grażyna Urban z Węglisk za chleb wiejski.

6. Kategoria oleje i tłuszcze: I miejsce Ewa Giełdon z Woli Piaskowej za olej lniany z lubczykiem, II miejsce teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej - masło wiejskie osełkowe, III miejsce Stanisława Surmacz z Soniny za masło ekologiczne wiejskie.

7. Kategoria miodyL I miejsce Teresa Dobek z KGW Węgliska za miód rzepakowy, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Leben - miód wielokwiatowy leśny, Adrian Jerzy Hammer za miód gryczany.

8. Kategoria gotowe dania i potrawy gotowe: I miejsce Barbara Opioła za pierogi mięsne tradycyjne, II miejsce stowarzyszenie Jodełka z Zalesia (gm. Czarna Łańcucka) – zupa rybna, III miejsce Piotr Brózda – karkówka z knedlami i słodką kapustą.

9. Kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe: I miejsce Andrzej Ożóg za nalewkę pigwówkę, Teresa Rupoa z Rakszawy - nalewka "Dzbanuszek", III miejsce Krystyna Grzesik z Medyni Głogowskiej - nalewka laskowska.

10. Kategoria „Najsmaczniejsze inne produkty”: I miejsce Irena Toś za sałatkę Rzepicha, II miejsce Beata Pudysz - ostudzina, Renata Wróbel - grzyby po laskowsku.

ac

Czytaj też Festiwal Podkarpackich Smaków 2012 – kulinaria i rozrywka

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij