Lista nagrodzonych na Festiwalu Podkarpackich Smaków 2012
GÓRNO, POW. RZESZOWSKI. Komisja oceniała prezentowane kulinaria w 10 kategoriach.
1. Kategoria „Najsmaczniejsze sery i inne produkty mleczne”: I miejsce gospodarstwo ekologiczne Zuza za ser kozi dojrzewający w czosnku niedźwiedzim, II miejsce ser biały w zalewie, KGW w Dylągowej; III miejsce ser smażony z kminkierm, KGW Wydrze
2. Kategoria „Najsmaczniejsze mięso świeże oraz produkty mięsne”: I miejsce Zakład Mięsny Smak Górno sp. z o.o. –kiełbasa sucha drobiowa pieczona; II miejsce
Małgorzata Bazan w Brzezówki- kaczka nadziewana; III miejsce KGW z Koziarni - rolada z kurczaka,
3. Kategoria „Najsmaczniejsze produkty rybołówstwa w tym ryby”: I miejsce Stowarzyszenie zawisłocze Pilźniańskie – szczupak w sosie koperkowym; II miejsce Trafunek - galantyna z karpia, III miejsce Staisław Smalisz z Pysznicy - ryba faszerowaną z kurkami;
4. Kategoria „Najsmaczniejsze nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce ( przetworzone i inne): I miejsce Anna Filip z Błędowej Tyczyńskiej za dżem z rabarbarem; II miejsce Maria Bosek z Połomi - posiadło malinowe nadziewane, III miejsce Aneta Uliasz z Miłocina – papryka konserwowa w sosie własnym.
5. Kategoria „Najsmaczniejsze wyroby piekarnicze”: I miejsce Piekarnia Zuza –Bogusława Tupaj za chleb na zakwasie z ziarnami, Danuta Krok z KGW w Połomi za chleb żytni na zakwasie z perzem, III miejsce Grażyna Urban z Węglisk za chleb wiejski.
6. Kategoria oleje i tłuszcze: I miejsce Ewa Giełdon z Woli Piaskowej za olej lniany z lubczykiem, II miejsce teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej - masło wiejskie osełkowe, III miejsce Stanisława Surmacz z Soniny za masło ekologiczne wiejskie.
7. Kategoria miodyL I miejsce Teresa Dobek z KGW Węgliska za miód rzepakowy, Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Leben - miód wielokwiatowy leśny, Adrian Jerzy Hammer za miód gryczany.
8. Kategoria gotowe dania i potrawy gotowe: I miejsce Barbara Opioła za pierogi mięsne tradycyjne, II miejsce stowarzyszenie Jodełka z Zalesia (gm. Czarna Łańcucka) – zupa rybna, III miejsce Piotr Brózda – karkówka z knedlami i słodką kapustą.
9. Kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe: I miejsce Andrzej Ożóg za nalewkę pigwówkę, Teresa Rupoa z Rakszawy - nalewka "Dzbanuszek", III miejsce Krystyna Grzesik z Medyni Głogowskiej - nalewka laskowska.
10. Kategoria „Najsmaczniejsze inne produkty”: I miejsce Irena Toś za sałatkę Rzepicha, II miejsce Beata Pudysz - ostudzina, Renata Wróbel - grzyby po laskowsku.
ac
Czytaj też Festiwal Podkarpackich Smaków 2012 – kulinaria i rozrywka