Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Festiwal Podkarpackich Smaków 2012 – kulinaria i rozrywka

Opublikowano: 2012-07-01 18:06:07, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

GÓRNO, POW. RZESZOWSKI. Trwa jeszcze VI Festiwal Podkarpackich Smaków. Zakończyła się już ocena produktów i wręczono nagrody, teraz występują zespoły ludowe i pop.

Nalewki oraz powidła krzeszowskie, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie, fot. Adam CyłoZespół Bandoska, fot. Adam CyłoZespół Bandoska, fot. Adam CyłoJuż wczesnym popołudniem impreza przyciągnęła kilkaset osób, fot. Adam Cyło
Stoiska z tradycyjną żywnoscią cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, fot. Adam Cyło
Nalewki oraz powidła krzeszowskie, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie, fot. Adam Cyło

Nalewki oraz powidła krzeszowskie, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie, fot. Adam Cyło

Branża produktów tradycyjnych na Podkarpaciu okrzepła i ma się dobrze, choć oczywiście jest niemało do zrobienia. Jedną z największych imprez wspierajacych

- Produkty tradycyjne także wyznaczają naszą tożsamość – mówi Andrzej Ożóg, burmistrz Sokołowa Młp., jeden ze współorganizatorów imprezy.
Warto dodać, że w tym roku burmistrz Ożóg również wystartował ze swoimi nalewkami z pigwy.

- To jest jedyne moje hobby po pracy – tłumaczył.

Nalewki zresztą zaprezentowały się w tym roku bardzo licznie. Wśród nich była m.in. bardzo rzadko spotykana kasztanówka – robiona na podobnej zasadzie jak orzechówka – czyli nacinanie świeżych kasztanów. Częstowały nią członkienie Towarzystwa Kultury i Rozwoju Wsi Harta.

Do tej kategorii napojów i nalewek zakwalifikowano też wina, nieśmiało przebijające się do grona produktów tradycyjnych. W tym roku zgłoszono do konkursu zaledwie dwa takie produkty.

Lucyna Cwynar z gospodarstwa ekologicznego „Zuza” w Zabratówce zaprezentowała nowość w swojej ofercie - sery kozie typu feta.
Dużo było także różnie przyrządzonych i w różnych kształtach proziaków. A także pierogów, ciast, i innych produktów.

Podczas targów, przedstawiciele Stowarzyszenia Pro Carpathia z Rzeszowa promowali projekt Alpejsko-Karpacki Most Współpracy, który przewiduje granty na wsparcie produktów trtadycyjnych, ekologicznych czy leśnych. Sam festiwal zyskał także dofinansowanie z projektu.

Na imprezę tuż po południu przybyło kilkaset osób, nie tylko z gminy Sokołów Małopolski. W tej chwili trwa Koncert Grupy "Formacja Nieżywych Schabuff", zaś o godz. 19.45 rozpocznie się transmisja na żywo meczu finałowego Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej.

Impreza odbuwa się w Wiejskim Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji oraz na stadionie "Górnovii". Organizatorami są samorząd województwa podkarpackiego, gmina Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny Smak Górno w Górnie

ac

Czytaj też Lista nagrodzonych na Festiwalu Podkarpackich Smaków 2012

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij