Nasze warzywa i owoce są bezpieczne dla zdrowia
Z powodu paniki na rynku wynikającej z epidemii EHEC w Niemczech polscy producenci warzyw ponieśli już straty rzędu 145 mln złotych.
- Teraz najważniejsze jest przywrócenie zaufania konsumentów do spożywania świeżych warzyw - stwierdza minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki - Żadne z dotychczas przeprowadzonych badań nie potwierdziły, iż źródłem zakażenia są warzywa.
W maju br. drastycznie obniżył się popyt na warzywa w Europie. Spadek zainteresowania konsumentów, wywołany rzekomą groźbą zachorowania, spowodował gwałtowny spadek popytu ze strony sklepów. Następnym etapem był kryzys w sektorze produkcji także u krajowych producentów warzyw. W Polsce gwałtowny spadek zapotrzebowania, w szczególności na ogórki, obserwuje się od 26 maja br.
W celu oszacowania strat, jako regularną przyjęto cenę średnią z trzech poprzednich lat oferowaną w analogicznym okresie tj. na przełomie maja i czerwca. Ogólna strata została określona jako suma straty związanej ze zniszczeniem części produkcji oraz straty wynikającej z drastycznego spadku cen produktów, które znalazły się na rynku.
kar