Parlament Europejski o masowym ginięciu pszczół
STRASBURG. Rosnąca umieralność pszczół może mieć poważny wpływ na produkcję żywności w Europie i utrzymanie stabilności środowiska, gdyż większość roślin zapylana jest przez pszczoły.
Fot. Maciek mono/Wikipedia
Parlament Europejski wzywa kraje Unii do zwiększenia nakładów na badania nad nowymi lekami i koordynację działań w celu ochrony tego, być może już wkrótce zagrożonego gatunku.
- Pszczoły zapylające większość roślin należy postrzegać jako dobro publiczne, przynoszące niewspółmierne korzyści unijnej polityce rolnej. Mogą one zostać ocalone jedynie dzięki wspólnym europejskim działaniom - przekonywał Csaba Sándor Tabajdi z Węgier, autor rezolucji podjętej dziś rezolucji.
Europosłowie proponują wprowadzenie w poszczególnych krajach systemów nadzoru oraz jednolitych, unijnych standardów, dotyczących gromadzenia potrzebnych danych. Ułatwić one mają dostęp do informacji o zagrożeniach związanych z umieralnością pszczół oraz umożliwią lepsze porównanie danych.
Jak zakłada rezolucja, kraje Unii powinny połączyć wysiłki w badaniu chorób, które zagrażają pszczołom, jak również udostępniać wyniki swoich badań: laboratoriom, pszczelarzom, rolnikom i przedsiębiorcom.
Zasady związane z autoryzowaniem oraz udostępnianiem środków weterynaryjnych dla pszczół powinny być bardziej elastyczne. Firmy farmaceutyczne powinny być zachęcane do produkowania nowych preparatów do walki z pszczelimi chorobami i zagrożeniami, jak np. Varroa mite. Jednocześnie powinno się unikać nadmiernego stosowania antybiotyków, ze względu na ich negatywny wpływ na jakość pszczelich produktów, jak również wzrost odporności owadów na działanie leków - przypominają parlamentarzyści.
Skuteczna walka z chorobami
Kolejnym czynnikiem wpływających na umieralność pszczół jest obecność środków toksycznych, np. pestycydów, w środowisku. Zdaniem posłów Unia powinna wspierać realizację specjalnych programów szkoleniowych dla rolników na temat szkodliwego wpływu tego typu środków i korzyści wynikających ze stosowania do ochrony roślin produktów przyjaznych pszczołom. Równolegle przebiegać powinny szkolenia dla pszczelarzy i weterynarzy w zakresie zapobiegania i kontroli zachorowań.
Ponadto posłowie zwrócili się do Komisji o przeprowadzenie badań nad możliwym negatywnym wpływem upraw GMO na umieralność pszczół.
Kontrola importu
Jak dodają posłowie, Komisja Europejska powinna także monitorować zdrowie zwierząt w krajach spoza Unii, wprowadzać surowe wymagania dotyczące zdrowia importowanych zwierząt, a także prowadzić system monitoringu importowanych produktów. Wszystko to, aby uniknąć sprowadzenia egzotycznych chorób, które mogłyby zagrozić pszczołom.
Przewiduje się, że 84 proc. gatunków roślin, zapylanych jest przez pszczoły. Tym samym 76 proc. produkcji żywności w Europie zależy od aktywności pszczół. Sektor pszczelarski zapewnia dochód, pośrednio lub bezpośrednio, ponad 600 tysiącom obywateli Unii Europejskiej.
kar