Targi Ekogala 2025 w Jasionce już w sobotę i niedzielę
JASIONKA. Międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości odbędzie się po raz XIX.

Fot. Krzysztof Witek
Targi odbędą się w sobotę i niedzielę 13 i 14 grudnia 2025 r. w ZEN.COM Expo Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa. Dojazd Podmiejską Koleją Aglomeracyjną w te dni bezpłatny.
W imprezie weźmie udział ponad 100 wystawców.
Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny - gdzie można obserwować zmagania uczestników konkursu, wykłady pszczelarskie oraz występy zespołów „Moja Scheda” i „Żołyniacy”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z nagrodami.
Ponadto lubiane przez wszystkich pokazy „VIP-y gotują”, w których samorządowcy wystąpią u boku znanych sportowców: Łukasza Różańskiego – mistrza Polski w wadze ciężkiej i byłego mistrza świata WBC w bridgerweight, Marcina Janusza – reprezentanta Polski w siatkówce, oraz Oliwera Wdowika – czołowego polskiego sprintera z klubu CWKS Resovia. Wspólne gotowanie będzie połączeniem dobrej zabawy, sportowego ducha i kulinarnych inspiracji.
Program wydarzenia
13 grudnia 2025 r. (sobota)
10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)
10:00 - 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)
11:00 - 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)
11:00 - 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część wystawowa)
11:00 - 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)
Scena w holu
11:00 - 11:45 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XIX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
11:45 - 12:00 Uroczystość z okazji 20-lecia powstania Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”
12:00 - 12:30 Wręczenie odznaczeń „Krzyż Świętego Ambrożego” oraz rozstrzygnięcie konkursu „Najbardziej Aktywne Koło Pszczelarzy”
12:30 - 13:30 Seminarium dla uczniów szkół: „W kolorowym świecie pszczół” – prowadzą nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12:30 - 12:40 Wstęp i przywitanie uczestników: Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12:40 - 12:55 „Świąteczne pszczółki” – inscenizacja w wykonaniu dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie oraz Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie
12:55 - 13:10 Wykład: „Dlaczego pszczoły są ważne?” – Krzysztof Bałon, właściciel Pasieki „Eko Bałon”
13:10 - 13:30 Rozstrzygnięcie konkursów plastycznych o tematyce pszczelarskiej, prezentacja prac i wręczenie nagród laureatom
13-14 grudnia 2025
Sala konferencyjna (parter)
12:30 - 16:30 Panel konferencyjny dla pszczelarzy
12:30 - 12:45 Uroczyste otwarcie konferencji, przywitanie gości – Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy
12:45 - 14:15 Wykład: „Jakość i wartość prozdrowotna produktów pszczelich” – prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan
14:15 - 14:45 Przerwa kawowa
14:45 - 15:15 „Podkarpacki Miód Spadziowy jako ambasador jakości i tradycji” – przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych
15:15 - 15:45 „Promocja Podkarpackiego Miodu Spadziowego z Oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia” – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
15:45 - 16:30 Panel dyskusyjny pt. „Gospodarka pasieczna w pasiekach certyfikowanych BIO i CHNP” – moderowany przez pszczelarzy posiadających pasieki certyfikowane
16:30 Podsumowanie i zakończenie konferencji
14:00 - 15:00 Występ Zespołu „Moja Scheda” (scena w holu)
17:00 Zamknięcie Targów
14 grudnia 2025 r. (niedziela)
10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 - 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)
10:00 - 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)
11:00 - 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)
11:00 - 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część wystawowa)
11:00 - 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)
12:00 - 12:45 „VIP-y gotują” – część I (część wystawowa)
13:00 - 13:45 „VIP-y gotują” – część II (część wystawowa)
14:00 - 15:00 Występ Zespołu „Żołyniacy” (scena w holu)
16:00 - 16:55 Rozstrzygnięcie XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród (scena w holu)
17:00 Zamknięcie Targów






