Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Krajowy System e-Faktur

Targi Ekogala 2025 w Jasionce już w sobotę i niedzielę

Opublikowano: 2025-12-12 09:46:04, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

JASIONKA. Międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości odbędzie się po raz XIX.

Fot. Krzysztof Witek

Fot. Krzysztof Witek

 

Targi odbędą się w sobotę i niedzielę 13 i 14 grudnia 2025 r. w ZEN.COM Expo Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w  Jasionce k. Rzeszowa. Dojazd Podmiejską Koleją Aglomeracyjną w te dni bezpłatny.

W imprezie weźmie udział ponad 100 wystawców.

Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny - gdzie można obserwować zmagania uczestników konkursu, wykłady pszczelarskie oraz występy zespołów „Moja Scheda” i „Żołyniacy”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z  nagrodami.

Ponadto lubiane przez wszystkich pokazy „VIP-y gotują”, w których samorządowcy wystąpią u boku znanych sportowców: Łukasza Różańskiego – mistrza Polski w wadze ciężkiej i byłego mistrza świata WBC w bridgerweight, Marcina Janusza – reprezentanta Polski w siatkówce, oraz Oliwera Wdowika – czołowego polskiego sprintera z klubu CWKS Resovia. Wspólne gotowanie będzie połączeniem dobrej zabawy, sportowego ducha i kulinarnych inspiracji.

 

Program wydarzenia

 

13 grudnia 2025 r. (sobota)

 

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów

10:00 - 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)

10:00 - 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)

11:00 - 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)

11:00 - 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część wystawowa)

11:00 - 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)

 

Scena w holu

11:00 - 11:45 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XIX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

11:45 - 12:00 Uroczystość z okazji 20-lecia powstania Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”

12:00 - 12:30 Wręczenie odznaczeń „Krzyż Świętego Ambrożego” oraz rozstrzygnięcie konkursu „Najbardziej Aktywne Koło Pszczelarzy”

12:30 - 13:30 Seminarium dla uczniów szkół: „W kolorowym świecie pszczół” – prowadzą nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12:30 - 12:40 Wstęp i przywitanie uczestników: Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12:40 - 12:55 „Świąteczne pszczółki” – inscenizacja w wykonaniu dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie oraz Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie

12:55 - 13:10 Wykład: „Dlaczego pszczoły są ważne?” – Krzysztof Bałon, właściciel Pasieki Eko Bałon”

13:10 - 13:30 Rozstrzygnięcie konkursów plastycznych o tematyce pszczelarskiej, prezentacja prac i wręczenie nagród laureatom

13-14 grudnia 2025

Sala konferencyjna (parter)

12:30 - 16:30 Panel konferencyjny dla pszczelarzy

12:30 - 12:45 Uroczyste otwarcie konferencji, przywitanie gości – Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy

12:45 - 14:15 Wykład: „Jakość i wartość prozdrowotna produktów pszczelich” – prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan

14:15 - 14:45 Przerwa kawowa

14:45 - 15:15 „Podkarpacki Miód Spadziowy jako ambasador jakości i tradycji” – przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych

15:15 - 15:45 „Promocja Podkarpackiego Miodu Spadziowego z Oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia” – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

15:45 - 16:30 Panel dyskusyjny pt. „Gospodarka pasieczna w pasiekach certyfikowanych BIO i CHNP” – moderowany przez pszczelarzy posiadających pasieki certyfikowane

16:30 Podsumowanie i zakończenie konferencji

14:00 - 15:00 Występ Zespołu „Moja Scheda” (scena w holu)

17:00 Zamknięcie Targów

 

14 grudnia 2025 r. (niedziela)

10:00 - 17:00 Zwiedzanie Targów

10:00 - 17:00 Pokaz i degustacja wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych (część wystawowa)

10:00 - 17:00 Strefa pszczelarska (część wystawowa)

11:00 - 15:00 XIX Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych; możliwość obserwowania zmagań uczestników; część wystawowa)

11:00 - 15:00 Warsztaty edukacyjne z pszczelarstwa dla dzieci i młodzieży (część wystawowa)

11:00 - 15:00 Warsztaty i animacje dla najmłodszych (część wystawowa)

12:00 - 12:45 „VIP-y gotują” – część I (część wystawowa)

13:00 - 13:45 „VIP-y gotują” – część II (część wystawowa)

14:00 - 15:00 Występ Zespołu „Żołyniacy” (scena w holu)

16:00 - 16:55 Rozstrzygnięcie XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród (scena w holu)

17:00 Zamknięcie Targów

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij