Konkurs na najlepsze danie z podkarpackiej wołowiny rozstrzygnięty
RZESZÓW. Przemysław Wieloch i Izabela Sowińska z restauracji „Jan” w Bełchatowie zwycięzcami.

Dziś w Galerii Rzeszów odbył się I Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej. Zgłosiło się do niego 30 zespołów z całej Polski. Po preselekcji kapituła wybrała dziewięć zespołów. Niestety nie było wśród nich żadnej restauracji z województwa podkarpackiego.
Jury, w skład którego wchodzili znani szefowie kuchni, między innymi znany z telewizyjnego Master Chef Michel Moran, oceniało smak i wygląd potraw (oprócz wołowiny do przyrządzenia był również deser z czekolady). Ponadto dwuosobowe jury techniczne oceniał czystość miejsce pracy, przygotowanie, czystość, podział pracy, techniki produkcji, zespołowość.
I jak się okazuje, to też było ważne i wpłynęło na wynik.
Pierwsze miejsce zajęli Przemysław Wieloch i Izabela Sowińska z restauracji „Jan” w Bełchatowie.
Wcześniej, bo o godz. rozpoczęto dzielenie pieczonego byka. Chętnych nie brakowało.
I Ogólnopolski Konkurs w Przyrządzaniu Potraw z Podkarpackiej Wołowiny ma na celu promocję mięsa wołowego pochodzącego z Podkarpacia. Hodowców bydła wspiera samorząd województwa, który realizuje program ochrony trwałych użytków zielonych poprzez naturalny wypas, na który przeznaczył 5 mln 800 tys. zł. Dzisiejsza impreza była finansowana z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.