Projekt przebudowy kompleksu kuchennego KSW nr 2 opracuje BBC Best Building Consultants
RZESZÓW. Szpital zarezerwował na to zadanie 700 000 zł. Ostatecznie będzie nieco taniej - 697 779 zł. Cena najdroższej oferty w przetargu wynosiła aż 1 217 700 zł.

Fot. ilustracyjne (pixabay/CC0)
A planowana jest przebudowa i modernizacja kuchni centralnej oraz konieczność - na czas tej inwestycji - zapewnienia tzw. kuchni tymczasowej.
Wyłoniony wykonawca będzie musiał dostosować proponowane rozwiązania z dokumentacjami dwóch innych planowanych inwestycji, stworzeniem Podkarpackiego Centrum Medycyny Dziecięcej oraz Podkarpackiego Centrum Chodób Serca.
Szpital oczekuje, że będzie dysponował kompleksową dokumentacją projektową po 40 tygodniach od podpisania umowy z wyłonionym wykonawcą.
Pierwszy projekt dotyczyć ma przebudowy budynku kuchni (budynek K) w pełnym zakresie (pomieszczenia kuchni, magazyny, windy, chłodnie, mroźnie, administracja, zaplecze socjalne, zmywalnia i inne pomieszczenia niezbędne do funkcjonowania kuchni przygotowującej posiłki od podstaw, wg przyjętego systemu produkcji i dystrybucji 3 posiłki dzienne po 2000 porcji) wraz z przebudową wszystkich instalacji i przyłączy.
Powierzchnie podlegające przebudowie: wysoki parter - ok. 1500 m2; niski parter - ok. 1300 m2. Zmienić ma się także zagospodarowanie terenu, m.in. z parkingiem dla dostawców i odbiorców posiłków (kuchnia centralna ma być przystosowania do dystrybucji posiłków poza obręb szpitala)
Z kolei drugie zadanie dotyczy projektu - „adaptacji pomieszczeń budynku „P” na cele kuchni tymczasowej, wykorzystywanej podczas przebudowy kuchni właściwej”. Tu zakładana jest także m.in. przebudowa instalacji wewnętrznych w zakresie niezbędnym dla funkcjonowania kuchni tymczasowej. Powierzchnia przeznaczona pod adaptację na cele kuchni tymczasowej, to ok. 1000 m2.