Patent dla dietetycznego biszkoptu z krośnieńskiej uczelni
KROSNO. Urząd Patentowy RP przyznał patent krośnieńskiej uczelni na wynalazek - „Biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych...”.

A jest to biszkopt - wolny od glutenu, sacharozy, laktozy, białek jaj i GMO. Oczywiście patent obejmuje również sposób jego wytwarzania i zastosowanie.
Twórcami wynalazku są: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS i kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczelni oraz dr inż. Tomasz Cebulak i dr inż. Joanna Kaszuba, pracownicy naukowi z Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Biszkopty według nowej receptury pozwolą na „zaspokojenie potrzeb żywieniowych osób z nietolerancją glutenu i laktozy, jak również osób redukujących w swojej diecie gluten i laktozę. Biszkopty będą też stanowić element diety dla osób z różnymi chorobami metabolicznymi oraz dla osób preferujących dietę wegańską”.
Obecnie szacuje się, że w Polsce średnio ok. 2 prc. generalnej populacji, zarówno dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych, cierpi z powodu nietolerancji glutenu, zaś ok. 85 proc. przypadków uważa się wciąż za niezdiagnozowane. Z kolei na nietolerancja laktozy (cuktu mlecznego) doskwiera w naszym kraju ok. 1,5 proc. niemowląt i do 25 proc. dorosłych.