Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Cyfrowa Transformacja w Twojej Gminie
Modułowa hala produkcyjno-magazynowa w Mielcu na wynajem

Ponad połowa polskich winiarzy używa nieprawidłowych etykiet

Opublikowano: 2025-03-15 09:49:25, przez: admin, w kategorii: Biznes

Z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wynika, że polscy winiarze błędnie podają na etykiecie zawartość alkoholu, informacje o alergenach, nie wskazują też miejsca wytworzenia wina. Lista nieprawidłowości jest dłuższa i dotyczy ponad połowy skontrolowanych producentów. Inspekcja przygotowała poradnik, który pozwoli im w przyszłości uniknąć błędów.

Fot. pixabay/CC0

Fot. pixabay/CC0

 

Celem kontroli było przyjrzenie się jakości produktów pochodzących z polskich winnic na etapie produkcji. IJHARS sprawdzał również czy umieszczane na etykietach win informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami prawa. Kontrola jakości wina była przeprowadzona w 2024 roku, inspektorzy odwiedzili 25 podmiotów produkujących wino z winogron pochodzących z winorośli uprawianych na terenie Polski. U 15 producentów (60% skontrolowanych) znaleziono uchybienia i nieprawidłowości. Stan kontrolowanych pomieszczeń natomiast nie budził zastrzeżeń, warunki składowania wina zapewniały zachowanie ich właściwej jakości produktów.

Cechy fizykochemiczne

Inspektorzy pobrali próbki i przeprowadzili badania laboratoryjne 39 partii win o łącznej objętości 370,4 hl . Na podstawie uzyskanych wyników analiz fizykochemicznych zakwestionowali jakość sześciu partii (15,4%) o objętości 104,6 hl. Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały niezgodną z deklaracjami producentów zawartość alkoholu i kwasowość. Dodatkowo w przypadku wybranych partii win ocenili ich cechy organoleptyczne. Tu nie było nieprawidłowości.

Znakowanie

Po sprawdzieniu oznakowania 46 partii, w przypadku aż 26 partii (56,5%) zakwestionowali informacje i sposób ich umieszczenia na etykietach.

Były przypadki m. in.:

- wskazywania na etykiecie niewłaściwej (zawyżonej lub zaniżonej) zawartości alkoholu, co potwierdziły badania laboratoryjne;

- braku wyszczególnienia w składzie wszystkich składników, np. pirosiarczynu potasu;

- podawania w niewłaściwy sposób informacji o alergenach, tj. zamiast komunikatu „zawiera siarczyny”, na etykiecie wina była zamieszczona informacja o treści „dla zachowania subtelnego aromatu oraz aby zapobiec oksydacji do wina dodano siarczyny”;

- umieszczania w oznakowaniu odniesienia do nazwy jednostki geograficznej, co jest dopuszczalne tylko dla win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia(ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG);

- podawania na etykietach kodu QR, dotyczącego wykazu składników, bez wskazania do jakich informacji prowadzi ten kod;

- uwidocznienia rocznika i/lub odmiany bez posiadania koniecznego w takim przypadku certyfikatu IJHARS;

- sugerowania, że produkt jest ekologiczny, przez umieszczenie komunikatu PRODUKCJA JEST EKOLOGICZNA, Z UŻYCIEM TAK MAŁEJ LICZBY ŚRODKÓW CHEMICZNYCH JAK TO TYLKO MOŻLIWE”, podczas gdy producent faktycznie nie posiadał certyfikatu rolnictwa ekologicznego;

- sugerowania specjalnych właściwości produktu poprzez podanie informacji „wino naturalne", podczas gdy do produkcji zastosowano substancję dodatkową, tj. pirosiarczyn potasu.

- podawania niewłaściwych danych butelkującego oraz braku wskazania miejsca wytworzenia wina i dokładnego miejsca butelkowania.

Oznakowanie większości skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie po kilka niezgodności.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 8 kar pieniężnych, wydali 8 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, wydali 5 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości. Nałożyli 4 mandaty karne na osoby odpowiedzialne.

Dodatkowo wydali 5 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Czy wiecie, że …?

Jeśli wino nie jest zarejestrowane jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) nie wolno w jego oznakowaniu umieszczać określeń odnoszących się do konkretnego regionu, np. „wino z …”. Można jednak podać w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia (ChNP) lub chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG) informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli jeśli zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie. IJHARS, na wniosek producenta, przeprowadza taką certyfikację. 

 

Więcej o: wino, WIJHARS, handel, jakość

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij