Rzeszów w inicjatywie Too Good To Go
RZESZÓW. Stolica Podkarpacia jest pierwszym w tym roku miastem, które dołączyło do tej inicjatywy.
Od kilku dni rzeszowianie mogą już korzystać z aplikacji Too Good To Go i „uratować” niesprzedane danego dnia jedzenie z lokalnych restauracji, kawiarni, cukierni i sklepów.
Walki z marnowaniem jedzenia lodówki foodsharingowej, prowadzonej przez Stowarzyszenie Zupełne Dobro. Z końcem stycznia zyskali jeszcze nową możliwość ratowania wielu smacznych posiłków dzięki
Aplikacja Too Good To Go to narzędzie na smartfon, łączące mieszkańców miasta i okolic z miejscami, które na koniec dnia przygotują paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Aplikacja pomaga nie tylko zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, która znalazła się w ciężkiej sytuacji.
- Jeśli kogoś nie interesuje ograniczanie marnowania żywności w kontekście środowiskowym, to warto pomyśleć o tym w kontekście ekonomicznym - mówi Jagna Niedzielska, pochodząca z Rzeszowa prekursorka kuchni zero-waste - To strata naszych pieniędzy. Aplikacja daje korzyść obu stronom: restauratorom oraz klientom. Nie wierzę, że da się uniknąć marnowania żywności w 100 proc., ale jesteśmy to w stanie znacznie ograniczyć.
- Ciepłe przyjęcie, z jakim się spotkaliśmy ze strony lokalnych biznesów spożywczych, nastraja nas bardzo pozytywnie. Każdego dnia do aplikacji dołączają nowe miejsca - mówi Anna Kurnatowska z Too Good To Go.
Jak można przeczytać na stronie togoodtogo.pl, wśród lokali i sklepów, które włączyły się do Too Good To Go, znalazły się: FoodCrafters, Le petit reve, Cafe Lulu ★ Jasło, Delikatesy z Natury, Cukiernia Kukułka, Pajownia, Powoli cafe, Restauracja Indyjska Hindi, Anatomia kawy, Cukiernia Słodka Mrówka, Cafe Parkowa, Zacisze Anioła - Rzeszów, Zacisze Anioła - Łańcut, Fit Cake - Rzeszów, DIETdrive Tarnów, Kołacz Węgierski Sanok, Palce Lizać - Kawiarnia i Lodziarnia, Cukiernia Słodkie Siostry, Zaparzymy Dębica oraz Krosno, a także sieć handlowa Carrefour, bp, Costa Coffee, Pizza Hut, North Fish i wiele innych.
Warto przypomnieć, że problem wyrzucania żywności dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach projektu PROM, rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu, z czego aż 92 kg w polskich domach - czyli zawrotne 60 proc.