Podkarpacki Sanepid w lipcu kontrolował gastronomię
RZESZÓW. Kontrolerzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowali w lipcu na Podkarpaciu w sumie 426 obiekty „żywnościowo-żywieniowe”.

Fot. Pixabay/CC0
Były to: 92 restauracje, 20 barów, 20 stołówek, 107 zakładów małej gastronomii, 13 wytwórni ciast i lodów, 27 automatów do lodów i 147 innych obiektów - sklepy spożywcze, cukiernicze i mięsne, supermarkety, hurtownie, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich, przetwórnie owoców i warzyw, środki transportu, plantacje roślin uprawnych, ruchome punkty gastronomiczne: mobilne lodziarnie, żywienie zorganizowane w ośrodkach wypoczynkowych, obozach, oazach, półkoloniach i koloniach letnich.
Przy takiej skali kontroli właściwie nie było możliwości, aby inspektorzy na coś nie trafili. Wydali więc 5 decyzji nakazujących zamknięcie zakładów, 36 osób ukarano mandatami karnymi na łączną kwotę 7 900 zł oraz wydali 40 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.
Katalog uchybień praktycznie zawsze jest ten sam, jeśli chodzi o te branżę.
Podczas kontroli stwierdzono więc m.in.: artykuły spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia, nie przestrzeganie procedur GHP, GMP oraz procedur i instrukcji opartych na zasadach systemu HACCP (brak aktualnych zapisów z monitoringu krytycznych punktów kontroli), nieprawidłowe oznakowanie środków spożywczych, brak segregacji żywności w urządzeniach chłodniczych, nieprzestrzeganie zalecanych przez producenta warunków jej przechowywania, brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych personelu, niewłaściwe składowanie odpadów komunalnych (pojemniki bez pokryw, pojemniki przepełnione), niewłaściwy stan sanitarny i techniczny pomieszczeń…
Może tyle. Więcej znaleźć można w komunikacie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.