I Turniej „Nalewki na Kresach” w Cieszanowie
CIESZANÓW. Turniej odbędzie się 25 maja w ramach Festiwalu Smaków.

Fot. Anna Serkis, cieszanow.pl
I do tego dnia przyjmowane są też zgłoszenia do turnieju. Jak można przeczytać w regulaminie - „Nalewki domowe rozumiane są jako nalewki produkowane w warunkach domowych i podawane wyłącznie okazjonalnie, w lokalach gastronomicznych i agroturystycznych, a także prezentowane na konkursach, jarmarkach oraz targach produktów regionalnych i lokalnych”.
Skład kapituły konkursu:
- Hieronim Błażejak: wieloletni mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych, laureat wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie m.in. za tradycyjny sposób wytwarzania śliwki na rożenku podczas poznańskich targów Polagra, gdzie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów został nagrodzony kilkakrotnie „Perłą”.
- Jan Babczyszyn: -prezes Polskiej Akademii Smaku, jeden z twórców Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu oraz konkursu Polska Nalewka Roku.
- Adam Łukawski: właściciel największej kolekcji tematycznej zawierającej pamiątki związane z działalnością polskich fabryk wódek i likierów od lat 80. XIX wieku do lat 50. XX wieku w Polsce.
- Jean Bos: dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce, pochodzi z miasta Diepenbeek w Belgii.
- Adam Zaborniak: przewodniczący Rady Miasta i Gminy Cieszanów.
Nalewki będą oceniane pod kątem klarowności, zapachu i smaku.
Kapituła przyzna w sumie trzy nagrody, za: „Najlepszą Nalewkę na Kresach roku 2019”, „Najlepszą Nalewkę w gminie Cieszanów” i „Grand Prix”.
I jeszcze na koniec, dla amatorów nalewek, pewien przepis z preambuły turnieju:
„Chcąc smakowitą i zdrowiu uczynną Ratafię z orzechów pozyskać, jako to nasi
dziadowie na Kresach zwyczajem swoiem robili, czyń co mianowicie:
Rozłup dwanaście orzechów na połowę, włóż w dzbanek, wlej trzy kwarty wódki, zatkaj dobrze, trzymaj w miejscu chłodnym przez sześć tygodni, mieszaj potym czasem dzbankiem, przetop potym funt cukru z półkwaterkiem wody, zszumuj; gdy przecedzisz wódkę przez serwetę, włóż cukier z kawałkiem cynamonu, szczubcią koryandru, niech jeszcze moknie blisko miesiąc, nareszcie zlejesz czystą w butelki.
A bacz zatym abyś wygodził ją czas należyty i na stół podał wedle kresowej tradycji, w zastawie karafkowej, z łamańcami albo baumkuchenem najprzedniejszym”.