Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
X Konferencja Bezpieczeństwo energetyczne – filary i perspektywa rozwoju
Rekrutacja na studia WSPiA
PKS Rzeszów - oferty pracy

Polsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarny

Opublikowano: 2018-09-07 17:35:17, przez: admin, w kategorii: Region

PODKARPACKIE. Jedzenie i smak jako wyróżnik kulturowy Podkarpackiego.

Polsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarnyPolsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarnyPolsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarnyPolsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarny
Polsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarny

 

Fundacja Dialogu Obywatelskiego z Krakowa do 11 września br. realizuje na terenie naszego województwa projekt pt. „Przez żołądek do sukcesu” - dziennikarstwo kulinarne od kuchni”.

Jego uczestnicy to młodzi aktywiści społeczni, działający na rzecz porozumienia międzykulturowego. To właśnie z ich inicjatywy postał projekt 10-dniowego spotkania polsko-ukraińskiego w celu wspólnego kształcenia się w kierunku dziennikarstwa kulinarnego.

Bazą jest ośrodek wypoczynkowy Czardworek w Przysietnicy k. Brzozowa, gdzie odbywają się wykłady, dyskusje, zajęcia praktyczne (w tym warsztaty fotograficzne I pisarskie). Z kolei wizyty studyjne w regionalnych restauracjach, gdzie uczestnicy inwentaryzują polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne regionów.

Jako pierwsza na trasie podróży po Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki znalazła się Gospoda pod Biała Górą w Sanoku. Tutaj Gabriela Zajonc zaprezentował grupie dania i potrawy z obszaru pogranicza polsko-rusińskiego z hreczanykami i fuczkami na czele.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij