Polsko-ukraiński projekt dziennikarsko-kulinarny
PODKARPACKIE. Jedzenie i smak jako wyróżnik kulturowy Podkarpackiego.
Fundacja Dialogu Obywatelskiego z Krakowa do 11 września br. realizuje na terenie naszego województwa projekt pt. „Przez żołądek do sukcesu” - dziennikarstwo kulinarne od kuchni”.
Jego uczestnicy to młodzi aktywiści społeczni, działający na rzecz porozumienia międzykulturowego. To właśnie z ich inicjatywy postał projekt 10-dniowego spotkania polsko-ukraińskiego w celu wspólnego kształcenia się w kierunku dziennikarstwa kulinarnego.
Bazą jest ośrodek wypoczynkowy Czardworek w Przysietnicy k. Brzozowa, gdzie odbywają się wykłady, dyskusje, zajęcia praktyczne (w tym warsztaty fotograficzne I pisarskie). Z kolei wizyty studyjne w regionalnych restauracjach, gdzie uczestnicy inwentaryzują polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne regionów.
Jako pierwsza na trasie podróży po Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki znalazła się Gospoda pod Biała Górą w Sanoku. Tutaj Gabriela Zajonc zaprezentował grupie dania i potrawy z obszaru pogranicza polsko-rusińskiego z hreczanykami i fuczkami na czele.
Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.
Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.
Zamknij