Daniel Kędzior z Rzeszowa w finale barmańskiego konkursu
Organizator ogólnopolskiego konkursu barmańskiego World Class Poland 2018 ogłosił właśnie listę trzynastu finalistów.
Wśród nich znalazł się Daniel Kędzior z Rzeszowa. 17 czerwca będzie walczył w Warszawie o jedyną na całą Polskę przepustkę na globalne finały zawodów w Berlinie.
Daniel Kędzior z Rzeszowa. Lat 25, za barem od 4 lat. Szef baru w kawiarni Literatka, Wrocław.
Urodził się Rzeszowie. Ukończył geografię na Uniwersytecie Wrocławskim. Tymczasowa praca za barem w czasie studiów przerodziła się jednak w pasję, która zagwarantowała mu podium w kilku krajowych konkursach barmańskich. W World Class Poland swoich sił próbuje po raz pierwszy. W pracy za barem najbardziej ekscytuje go możliwość zaskakiwania gości smakami i aromatami, których nie znali do tej pory.
Wszyscy finaliści przeszli wcześniej przez cykl szkoleń konkursowych, sito ogólnopolskich eliminacji, które wyłoniło 30-kę najlepszych, a następnie zmagania półfinałowe pod okiem międzynarodowego jury i krajowych zwycięzców konkursu z trzech poprzednich lat. Zachwycili w konkurencjach „Why So Sour’ous” i „Berlin Biography”, a przed nimi wielki finał World Class Poland 2018.
Zwycięstwo w krajowych kwalifikacjach to bilet do Berlina, gdzie na przełomie września/października 2018 r. polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z około 60 państw. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty.
World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. W Polsce konkurs wyłonił i wypromował już trzy gwiazdy sceny barmańskiej. Zostali nimi warszawscy barmani: Janusz Lemiesz (2017), Paweł Rodaszyński (2016) i Mateusz Szuchnik (2015).