Kulinarny Zawrót Głowy – konkurs Agencji Rynku Rolnego
RZESZÓW. W środę (5 listopada 2014 roku) w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie odbył się Finał Międzynarodowego Turnieju Kulinarnego „Kulinarny Zawrót Głowy”.
W finale uczestniczyło siedem szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym, w tym pięć z Podkarpacia, jedna z Ukrainy (Lwów) oraz jedna ze Słowacji (Trebisov). Zespoły dwuosobowe rywalizowały w przygotowaniu dwóch dań: zakąski ze składnikiem głównym karpiem oraz dania zasadniczego z głównym składnikiem podkarpacką wieprzowiną. Danie zasadnicze miało być wykonane z obowiązkowym wykorzystaniem miodu podkarpackiego oraz owocu jabłka lub gruszki.
W skład jury weszli Damian Przedzieńkowski (przedstawiciel ARR), Adam Wałęga, szef kuchni restauracji „Oranżeria” z Hotelu Rzeszów oraz wylosowani opiekunowie uczestniczących w turnieju uczniów.
Najwyżej zostały ocenione dania przygotowane przez uczniów Lwowskiego Państwowego Kolegium Przemysłu Spożywczego i Przetwórczego (Ukraina) Olgi Sadowskiej oraz Ilii Drobczaka pod kierunkiem Iwanny Dziuban. Drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu a trzecie miejsce przypadło reprezentantom Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowie.
Wyróżnienia otrzymali uczniowie z: Zespołu Szkół Rolniczych w Zarzeczu, Zespołu Szkół Nr 1 w Sanoku, Zespołu Szkół w Mielcu oraz Cirkevna sredna odborna skola sv.Jozafata z Trebisova (Słowacja).
Laureaci i wyróżnieni oraz ich szkoły otrzymali okolicznościowe dyplomy, podziękowania i statuetki. Każdy uczestnik zespołu otrzymał także nagrodę indywidualną, które wręczał Andrzej Wróbel, dyrektor Oddziału Terenowego ARR. Niespodzianką było ufundowanie dodatkowej nagrody przez szefa kuchni restauracji: „Oranżeria” Hotelu Rzeszów dla zespołu – uczniów szkoły ze Słowacji oraz Ukrainy w postaci miesięcznej praktyki w tej restauracji w dowolnym terminie. Ponadto właścicielka Gospodarstwa Rybackiego „Starzawa” Anna Ostafińska, także ufundowała nagrody dla każdego zespołu uczestniczącego w konkursie.
Zaproszeni goście mogli degustować wykonane w czasie konkursu potrawy oraz inne przygotowane z karpia przez Gospodarstwo Rybackie: „Starzawa”
Finał Turnieju wpisał się w ciąg imprez towarzyszących jubileuszowi 95 – lecia powstania i funkcjonowania ZSG w Rzeszowie