Podkarpacki konkurs potraw z ryb rozstrzygnięty
RZESZÓW, PODKARPACKIE. Szczupak faszerowany w galarecie oraz mikado z pstrąga łososiowego i sandacza to najlepsze rybne potrawy. Zaciekawienie wzbudził też salceson z amura. Dania i przystawki przygotowali uczniowie szkół zawodowych.
W sobotę (10 maja 2014) w Urzędzie Marszałkowskim rozstrzygnięty został konkurs „Nasza ryba nie tylko od święta”, promujący potrawy z ryb słodkowodnych, występujących w wodach województwa podkarpackiego.
Do konkursu przystąpiło sześć szkół z różnych części regionu (zapowiadało się więcej, ale nie wszyscy dotarli). Potrawy oceniały dwie grupy ekspertów – pierwszą byli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, naukowcy oraz dziennikarze zajmujący się kulinariami, zaś drugą szefowie kuchni znanych restauracji Dorota Pajęcka z Hotelu Ambasadors, Dariusz Polak z restauracji Bristolu (zastępca szefa kuchni) i Grzegorz Bednarczyk - szef kuchni Karczma Polska w Mielcu. Obydwie grupy oceniały według innych kryteriów.
Szefowie kuchni przyznali wyróżnienia. Pierwsze trafiło do Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu za całokształt przygotowania stoiska i wygląd potraw. Kucharzom smakowa też karp w cieście francuskim oraz terina z sandacza. Drugie wyróżnienie otrzymał Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie a trzecie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Była też nagroda – voucher od Hotelu Ambasador dla szkoły z Iwonicza-Zdroju za kreatywność i przygotowanie salcesonu z amura, podanego w koszyczku z grenadyny z pikantnym sosem z krupnika i chili.
Nagrody przyznane przez kapitułę ekspertów:
W kategorii „Danie główne”
I miejsce Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie za szczupaka faszerowanego w galarecie.
II miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych w Brzozowie za pstrąga zapiekanego z sałatką ziemniaczaną.
III miejsce Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Mielcu za rybę z soczewicą i porami.
III miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju za pstrąga fantazyjnego, podanego z kasza kuskus, smażonymi fenkuzami i sosem karmelowo-pomarańczowym.
W kategorii „Przystawka”
I miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju za mikado z pstrąga łosiosiowego i sandacza z konfiturą z cebuli i żurawiny.
II miejsce Zespół Szkół w Kańczudze za okonia w sosie cytrynowym kolorowej salsie.
III miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu za karpia w cieście francuskim.