Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Podkarpacki konkurs potraw z ryb rozstrzygnięty

Opublikowano: 2014-05-12 00:01:52, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

RZESZÓW, PODKARPACKIE. Szczupak faszerowany w galarecie oraz mikado z pstrąga łososiowego i sandacza to najlepsze rybne potrawy. Zaciekawienie wzbudził też salceson z amura. Dania i przystawki przygotowali uczniowie szkół zawodowych.

 

W sobotę (10 maja 2014) w Urzędzie Marszałkowskim rozstrzygnięty został konkurs „Nasza ryba nie tylko od święta”, promujący potrawy z ryb słodkowodnych, występujących w wodach województwa podkarpackiego.

Do konkursu przystąpiło sześć szkół z różnych części regionu (zapowiadało się więcej, ale nie wszyscy dotarli). Potrawy oceniały dwie grupy ekspertów – pierwszą byli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, naukowcy oraz dziennikarze zajmujący się kulinariami, zaś drugą szefowie kuchni znanych restauracji Dorota Pajęcka z Hotelu Ambasadors, Dariusz Polak z restauracji Bristolu (zastępca szefa kuchni) i Grzegorz Bednarczyk - szef kuchni Karczma Polska w Mielcu. Obydwie grupy oceniały według innych kryteriów.

Szefowie kuchni przyznali wyróżnienia. Pierwsze trafiło do Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu za całokształt przygotowania stoiska i wygląd potraw. Kucharzom smakowa też karp w cieście francuskim oraz terina z sandacza. Drugie wyróżnienie otrzymał Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie a trzecie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

Była też nagroda – voucher od Hotelu Ambasador dla szkoły z Iwonicza-Zdroju za kreatywność i przygotowanie salcesonu z amura, podanego w koszyczku z grenadyny z pikantnym sosem z krupnika i chili.

Nagrody przyznane przez kapitułę ekspertów:

W kategorii „Danie główne”

I miejsce Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Grębowie za szczupaka faszerowanego w galarecie.

II miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych w Brzozowie za pstrąga zapiekanego z sałatką ziemniaczaną.

III miejsce Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Mielcu za rybę z soczewicą i porami.

III miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju za pstrąga fantazyjnego, podanego z kasza kuskus, smażonymi fenkuzami i sosem karmelowo-pomarańczowym.

W kategorii „Przystawka”

I miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju za mikado z pstrąga łosiosiowego i sandacza z konfiturą z cebuli i żurawiny.

II miejsce Zespół Szkół w Kańczudze za okonia w sosie cytrynowym kolorowej salsie.

III miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu za karpia w cieście francuskim.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij