Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Grzechy SLD i PiS w sprawie wędzonych wędlin – opinia Krystyny Skowrońskiej

Opublikowano: 2014-03-12 11:05:49, przez: admin, w kategorii: Opinie

W Polsce powinno zbadać się zawartość substancji smolistych wędlinach w latach 2005 – 2006 - w okresie rządów Sojuszu Lewicy Demokratycznej i potem Prawa i Sprawiedliwości – przed wydaniem unijnego rozporządzenia w 2008 roku. A tego nie było.

Krystyna Skowrońska

Krystyna Skowrońska

 

We wrześniu 2014 roku maj wejść w życie przepisy rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności, w tym tradycyjnie wędzonych wędlinach. Sprawa nabrała rozgłosu w styczniu 2014 roku, po tym, jak do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaczęły napływać sygnały od producentów wędlin, iż mogą mieć problemy ze spełnieniem wymogów rozporządzenia, które m.in. ogranicza zawartość substancji smolistych w polskich wędlinach do 2 uk/kg.

Po wielu sygnałach w tej sprawie, po spotkaniach z samorządowcami i producentami wędlin, w sprawie wymogów rozporządzenia pytałam o to w styczniu na posiedzeniu Sejmu ministra rolnictwa. Skierowałam także interpelację poselską w tej sprawie. W odpowiedzi minister rolnictwa szeroko opisał historie i działania związane z wprowadzeniem norm substancji smolistych w żywności, w tym w polskich wędlinach.

Prace nad ograniczeniem zanieczyszczenia przez szkodliwe dla zdrowia substancje trwały w Komisji Europejskiej od 2005 roku. Po raz pierwszy limit dla mięsa i wędlin wędzonych ustalono na poziomie 5 uk/kg w 2005 roku. Jednocześnie Komisja wydała zalecenie m.in. do państw członkowskich i organizacji branżowych przeprowadzenia dalszych badań wędzonej żywności, w tym wędlin w zakresie zawartości substancji smolistych. Wyniki państwa członkowskie i organizacje branżowe, a także podmioty posiadające wiarygodne dane mogły przekazać do Komisji do 31 października 2006 roku.

Należy podkreślić, że to właśnie wyniki badań, które winny być przeprowadzone w latach 2005 – 2006 stanowiły podstawę do opracowania opinii przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w 2008 roku. Opinia ta była podstawą do podjęcia decyzji o obniżeniu poziomu substancji smolistych w wędlinach wędzonych, co zapisano w rozporządzeniu Komisji.

Minister Rolnictwa poinformował mnie, że jak wynika z dostępnych informacji, ze strony Polski w latach 2005 – 2006 nie wpłynęły w tym zakresie żadne wiarygodne informacje ( wyniki badań laboratoryjnych). Jeżeli te wyniki wskazywałyby na przekroczenia, Polska mogłaby w procedurze uchwalania rozporządzenia upominać się o odstępstwa. Tych nie było.

W latach 2012 – 2013 przeprowadzano badania laboratoryjne na zawartość substancji smolistych w żywności. Jak informuje mnie minister w odpowiedzi na interpelację, polskie produkty wędzone w zdecydowanej większości już obecnie spełniają nowe unijne normy.

Są producenci, którzy sygnalizują, że mogą nie spełniać norm zawartych w rozporządzeniu. Stąd Główny Lekarz Weterynarii polecił pilotażowy monitoring żywności przede wszystkim w na produktach wędzonych metodą tradycyjną. Dopiero te wyniki będą podstawa obiektywnie zobrazować stan faktyczny i działań Polski do ewentualnego wystąpienia na forum unijnym o odstępstwo dla produktów wędzonych w sposób tradycyjny.

Ministerstwo Rolnictwa zadeklarowało także pomoc tym producentom wędlin tradycyjnych, w dostosowaniu się do wymogów na zawartość substancji smolistych, poprzez chociażby szkolenia technik wędzenia.

Wszystkie działania zmierzają do tego, aby produkowane wędzonki były przede wszystkim bezpieczne. A przepisy unijne nie wprowadzają zakazu wędzenia żywności – jedynie ustanawiają normy niebezpiecznych dla zdrowia substancji rakotwórczych.

Ja podjęłam działania w polskim parlamencie, a jestem ciekawa interwencji i ich skutków w Komisji Europejskiej posłów do Parlamentu Europejskiego.

Krystyna Skowrońska, poseł na Sejm, Platforma Obywatelska

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij