Sytuacja podkarpackiego rolnictwa oraz działalność KOWR w 2023 r. tematem dyskusji u wojewody
W Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się kolejne posiedzenie powołanego przez wojewodę Teresę Kubas-Hul Zespołu ds. rolnictwa i obszarów wiejskich.
ot. Jerzy Żygadło/PUW
Podczas czwartkowego spotkania poruszono aktualne problemy środowiska rolniczego. Omówiono także wybrane aspekty działalności oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie. Jego dyrektor, Jolanta Kaźmierczak mówiła m.in. o administrowaniu zasobami majątkowymi Skarbu Państwa przeznaczonymi na cele rolne. Wyliczyła m.in., że w ostatnim czasie ze 155 655 hektarów będących w zasobie KOWR trwale rozdysponowano 127 153 ha.
– Grunty obecnie pozostające w Zasobie Własności Rolnej Skarbu Państwa mają powierzchnię 25 432 ha, w tym do rozdysponowania jest 5 544 ha. To 35 295 działek o średniej powierzchni 0,16 ha. W 2023 roku wydzierżawiliśmy 404 hektary, co przełożyło się na 171 umów. Sprzedaż wyniosła 115 ha, czyli 470 zawartych umów. Nieodpłatnie przekazaliśmy na rzecz gmin 6 ha zawierając 23 umowy – wyliczała Jolanta Kaźmierczak.
Dyrektor Kaźmierczak zobrazowała także, jaka jest struktura obszarowa dzierżawionych gruntów ZWRSP w województwie podkarpackim. Była mowa o naliczaniu czynszów dzierżawnych. Zaprezentowane zostały ubiegłoroczne działania promocyjne, informacyjne, edukacyjne i kulturalne dotyczące produktów rolnych i żywnościowych.
– W 2024 r. nasz oddział zamierza nadal uczestniczyć w wydarzeniach cyklicznych, takich jak Podkarpackie Bazarki w Boguchwale, Ekologiczne Bazarki w Parku Papieskim w Rzeszowie, impreza plenerowa „Zdrowo Rosnę z KOWR” w Radawie, konkurs kulinarny „Mini Chef Cook” w Nowosielcach, Krajowe Dni Pola w Boguchwale, Ekogala w G2A Arena w Jasionce, Jarmark Bożonarodzeniowy w Przemyślu, konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów” – dodała Jolanta Kaźmierczak.
To nie wszystko. Placówki oświatowe zawierały umowy z dostawcami z Podkarpacia, dzięki którym dzieci otrzymywały porcje owoców i warzyw (jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki), soki, mleko i przetwory mleczne. Dyrektor KOWR ma się spotkać z Podkarpackim Kuratorem Oświaty, aby rozmawiać, w jaki sposób nadal promować zdrową, polską żywność wśród dzieci i młodzieży.
Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej w Trzebownisku przedstawił sprawozdanie z realizacji zadań w minionym roku. Uczestnicy posiedzenia dyskutowali, jakie problemy trzeba rozwiązać, jakie zgłosić do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mieli postulaty, propozycje usprawnień. Sygnalizowali m.in. potrzebę obniżenia ceny za czynsz dzierżawny.
W spotkaniu wziął udział także Marek Cierpiał-Wolan, dyrektor Urzędu Statystycznego w Rzeszowie, który pokazał główne dane za 2023 r. dotyczące rolnictwa i obszarów wiejskich, jak np. skup zbóż, żywca, produktów zwierzęcych, mleka, pogłowie trzody chlewnej i bydła, przeciętne ceny skupu (wzrosty i spadki, pozycja na tle innych województw). Zwrócił też uwagę na wyniki badań nastrojów rolników. Wynika z nich, że w grudniu 2023 r. rolnicy bardziej pesymistycznie ocenili zarówno ogólną sytuację prowadzonych przez siebie gospodarstw rolnych, jak i opłacalność produkcji rolniczej. Natomiast mniej pesymistycznie, niż w poprzednim półroczu ocenili popyt na produkty wytwarzane w gospodarstwie rolnym i ich sprzedaż.
Dyrektor mówił także o metodzie liczenia przeciętnego dochodu z pracy w gospodarstwach indywidualnych w rolnictwie z 1 hektara przeliczeniowego.