Od ziemniaka do frytki – kiermasz w Agrohurcie
RZESZÓW. Trwają IV Podkarpackie Regionalia.
Impreza rozpoczęła się po godz. 8 i potrwa do godz. 13.
Podkarpackie Centrum Hurtowe Agrohurt od kilku miesięcy organizuje cykliczne, sobotnie imprezy promujące podkarpacką żywność. Tym razem jest to ziemniak i wszystko co z niego powstaje.
Główną atrakcją będzie pokaz kulinarny w wykonaniu Krzysztofa Barana, szefa kuchni hotelu Zimowit zaprezentuje różne potrawy z ziemniaków. W planie są także konkursy z nagrodami.
Na kiermaszu są producenci także koła gospodyń wiejskich, spółdzielnie mleczarskie (Mlekovita i Jasienica Rosielna), producenci wędlin (m.in. Batista i stost tradycyjnych nalewek (m.in. Teresa Łysikowska z Krzeszowa), producenci miodu z Roztocza, cukiernicy, producenci ozdób i rękodzieła. Na wiele stoiskach można skosztować np. żurku, wędlin, słodyczy.
Wielu wystawców przygotowało też promocje.