Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Ceny najpopularniejszych dań w gastronomii – Podkarpackie na tle kraju

Opublikowano: 2022-12-09 09:00:27, przez: admin, w kategorii: Biznes

Firma Dotykačka przedstawiła Dotykačka Index za trzeci kwartał 2022 r. Analitycy firmy prześledzili ceny najpopularniejszych w Polsce dań - hamburgera, pizzy, kotleta schabowego oraz tradycyjnej zupy - ich dynamikę w zależności od regionu, wolumen sprzedaży oraz zmianę w stosunku do poziomów sprzed roku. W efekcie powstał indeks cen.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

- Analiza zebranych przez nas danych przyniosła niekiedy zaskakujące rezultaty. Spodziewaliśmy się, że średni wzrost cen w stosunku do tych sprzed roku jest wyższy niż oficjalne wskaźniki inflacji, jednak wzrosty cen hamburgerów o ponad 57% w Kujawsko-pomorskiem, kotletów o ponad 48% w Łódzkiem lub zup o ponad 51% w Podlaskiem były sporym zaskoczeniem - mówi Jerzy Łochowski, country manager w Dotykačka. - Bardzo ciekawa jest także rozpiętość cen i ich wzrostów. Średnia cena dużej pizzy w Lubuskiem wynosiła 27,5 zł, przy wzroście o zaledwie 1%, podczas gdy w sąsiednich województwach jej cena była wyższa o 5 zł i wzrosła o ponad 18%.

 

Pizza

Za dużą pizzę płaciliśmy w trzecim kwartale 2022 r. średnio 33,5 zł - przed rokiem było to 29,2 zł. Jest to jedyne danie z koszyka Dotykačka Index, którego sprzedaż w ostatnim roku wzrosła - o 6,3% - zaś jego średnia cena zanotowała najmniejszy wzrost o 14,8%.

 

Zaskakująca jest także rozpiętość cen i ich wzrostów w poszczególnych województwach. W województwie lubuskim średnia cena pizzy wzrosła zaledwie o 1% i wynosi 27,5 zł, podczas gdy na drugim końcu Polski - w województwie podlaskim - jej cena wzrosła o ponad 22% i wynosi blisko 38 zł. Najwięcej za pizzę zapłacimy w województwie świętokrzyskim - aż ponad 40 zł.

 

W województwie podkarpackim średnio za pizzę dużą zapłacimy 32,3 zł (nieco poniżej średniej)

 

Pizzę najchętniej jemy w godzinach popołudniowych i wieczornych - szczyt zamówień na przysmak rodem z Włoch przypada na godziny 18:00-20:00. Również w tych porach najchętniej jemy hamburgery, jednak w ich przypadku dynamika cen i sprzedaży wygląda nieco gorzej.

 

Hamburger

Średnia cena hamburgera bez dodatków wynosiła 28,4 zł - przed rokiem 23 zł - a więc wzrosła o 24%. Kupujemy ich jednak aż o blisko 11% mniej niż przed rokiem. Fenomenem jest tutaj województwo kujawsko-pomorskie, gdzie średnia cena hamburgera wzrosła w ostatnim roku o ponad 57%, a jednocześnie utrzymuje się na najniższym poziome w całym kraju i wynosi zaledwie 20,8 zł, podczas gdy w pozostałych województwach jego cena waha się pomiędzy 24,7 zł w Świętokrzyskiem a 31,4 zł w Pomorskiem.

 

W Podkarpackiem hamburger średnio kosztuje 28,3 zł.

 

Żelazny zestaw obiadowy - zupa i kotlet - swój szczyt sprzedaży notuje, jak można się spodziewać, między godzinami 13:00-15:00. W ostatnim roku - w przeciwieństwie do cen - zmniejszyła jednak jego sprzedaż. Sprzedaż tradycyjnych zup - takich jak barszcz, rosół czy pomidorowa - spadła o 7,5%, zaś kotletów schabowych o 2,1%.

 

Najtańszy klasyczny obiad zjemy w Lubelskiem, gdzie zapłacimy średnio 10,3 zł za talerz zupy oraz 17,6 zł za schabowego. Najwięcej za zupę zapłacimy w województwach mazowieckim i łódzkim - (odpowiednio) 18,5 zł i 18,4 zł, zaś najwięcej za kotleta zapłacimy w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim i wielkopolskim - ponad 32 zł.

 

Według tego indeksu, średnia cena zupy w województwie podkarpackim to 16,2 zł, a kotleta aż 31,5 zł. To byłyby jedne z wyższych cen w kraju.

 

- Obecny Dotykačka Index skupia się na danych z ostatniego roku, jednak w naszej analizie cen cofnęliśmy się aż do 2019 roku, co pozwoliło nam na uzyskanie szerszej perspektywy oraz zaobserwowanie trendów długoterminowych - wyjaśnia Jerzy Łochowski. - Lekkie wzrosty cen dań z naszego koszyka - na poziomie 1-3% - dało się zaobserwować już w 2019 roku. W 2020 roku ceny praktycznie zatrzymały się, a w przypadku hamburgerów i kotletów nawet spadły o kilka procent. Wzrosty cen wszystkich dań rozpoczęły się wraz z nadejściem 2021 roku, z praktycznie tą samą dynamiką, jaką obserwujemy obecnie.

 .

Więcej o: gastronomia, ceny

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij